Predsednik Mesić je dejal, da se niti pri svoji najboljši volji ne more spomniti govora. Foto: EPA
Predsednik Mesić je dejal, da se niti pri svoji najboljši volji ne more spomniti govora. Foto: EPA

Po objavi posnetka, v katerem Stipe Mesić govori o ustaškem režimu, je hrvaški predsednik dejal, da so bili komentarji o ustaštvu sicer zgrešeni, a da se tega govora ne spomni. Urednike so na hrvaški televiziji odstavili zaradi domnevnega kršenja etičnega kodeksa, glavna težava pa naj bi bila, da se o objavi niso posvetovali z nadrejenimi.

Za ukrepe proti urednikom naj bi si najbolj prizadeval generalni direktor hrvaške televizije Galić, ker se ni hotel zameriti Mesiću. Galić je sicer zanikal kakršno koli vpletenost, a je prav on kandidat za veleposlaniško mesto v Parizu, kjer je bil nekoč dopisnik. Pri imenovanju veleposlanikov ima pomembno besedo tudi predsednik Mesić, zato je hotel Galić ustreči predsedniku.

Galića zdaj z vseh strani obtožujejo poskusa cenzure, novinarsko društvo, javne osebnosti, politične stranke in člani programskega sveta pa zahtevajo preklic ukrepov proti urednikom. Trdijo, da niso naredili nič drugega, kot le objavili pomembno informacijo, pojavljajo pa se tudi vprašanja medijske svobode.