Britanski novinar je v ujetništvu že 12 tednov. Foto: Reuters
Britanski novinar je v ujetništvu že 12 tednov. Foto: Reuters
Novinar BBC-ja živ in zdrav

To je do zdaj prvi dokaz, da je britanski novinar živ, vendar ni jasno, kdaj je posnetek nastal. Johnston je na posnetku na neki islamski spletni strani zatrdil, da ugrabitelji z njim ravnajo dobro in da je zdrav. Odgovornost za ugrabitev je prevzela Vojska islama, ki od Velike Britanije zahteva izpustitev muslimanskih zapornikov, med njimi tudi skrajnega klerika Abuja Katado. Ta je trenutno v hišnem priporu v Veliki Britaniji, saj oblasti trdijo, da pomeni resno grožnjo nacionalni varnosti, čeprav proti njemu nimajo oprejemljivih dokazov.

Na posnetku je Johnston pozval h končanju sankcij proti palestinskim oblastem, ki so jih zahodne države uvedle po lanski zmagi skrajnega gibanja Hamas na volitvah. "Vsak dan so brez razloga aretirani in zaprti Palestinci. Ljudje so vsakodnevno ubiti. Gospodarska kriza je grozna, še posebej v Gazi," je dejal Johnston. Ob tem je še dejal, da se britanska vlada trudi zasesti muslimanske dežele v nasprotju z voljo tamkajšnjih ljudi. Proti koncu posnetka začne s sporočilom svoji družini, vendar se na tem mestu posnetek tudi nenadoma konča.

V Gazi so v zadnjem letu ugrabili že več tujih novinarjev, vendar so bili za razliko od Johnstona vsi kmalu izpuščeni. Johnston je bil edini zahodni stalni dopisnik iz Gaze in je v ujetništvu praznoval 45 let. Palestinske oblasti so že večkrat zatrdile, da je Johnston živ in zdrav, vendar se je pred nekaj tedni pojavilo elektronsko sporočilo, v katerem je pisalo, da so ga ubili.

Novinar BBC-ja živ in zdrav