Foto:
Foto:
Nekdanji politični vodja bosanskih srbov Raodvan Karadžić.

Namestnik posebnega državnega tožilca Milan Radunović je prebral 40 strani dolgo obtožnico, v kateri je zapisano, da naj bi organizirana kriminalna združba napad na Djindjića izvedla, da bi prestrašila državljane in si zagotovila premoč nad oblastjo.

Obtožnica se razlikuje od prvotne, ki jo je posebni tožilec vložil 21. avgusta in ki je 44 obtožencev bremenila umora srbskega premierja ter številnih drugih hudih kaznivih dejanj. 15 obtožencev naj bi neposredno sodelovalo pri atentatu na Djindjića. Spremenjena obtožnica
bremeni omenjenih kaznivih dejanj samo še 36 ljudi, od katerih jih je za neposredno sodelovanje pri atentatu na premierja obdolženih 13.

Obtoženim pripisujejo tudi druga huda kazniva dejanja. Odvetnik Zvezdana Jovanovića je v ponedeljek zahteval ločitev postopka za atentat na Djindjića od vseh drugih v obtožnici navedenih kaznivih dejanj.

Sojenje so v ponedeljek prekinili zaradi zahteve skupine odvetnikov po izločitvi posebnega tožilca Jovana Prijića in njegovega namestnika, ki naj bi sklenila nezakonit dogovor z enim od obtoženih.

Nadaljevanje sojenja je napovedano za sredo, ko naj bi se o obtožnici izrekel drugoobtoženi, nekdanji namestnik poveljnika posebne policijske enote (JSO) Zvezdan Jovanović, ki je ob
prijetju priznal, da je 12. marca ustrelil Djindjića.

Haag: Karadžića skriva cerkev
Nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić se skriva po samostanih srbske pravoslavne cerkve.To je za ameriški dnevnik New York Times zatrdila glavna haaška tožilka Carla Del Ponte. Na podlagi zadnjih podatkov, ki jih ima tožilstvo, se Karadžić seli iz enega samostana v drugega.

Del Pontejeva je še prepričana, da se tudi nekdanji poveljnik vojske Republike srbske Ratko Mladić skriva v Srbiji, kjer kot upokojeni vojaški častnik prejema pokojnino, srbske oblasti pa mu niso želele blokirati računa. Del Pontejeva tudi meni, da bi lahko oba prijeli v nekaj tednih.