Protestniki so skušali vdreti v mestno hišo. Foto: Reuters
Protestniki so skušali vdreti v mestno hišo. Foto: Reuters

Množica je skušala vdreti v mestno hišo, kjer je bil sedež lokalne volilne komisije. Nekateri posamezniki so tudi splezali na stavbo in razbijali okna. Policisti so proti nasilnežem uporabili solzivec. "Vučić je tat!" je bilo slišati vzklike.

Shod opozicije so sklicali predstavniki liste Srbija proti nasilju, ker so prepričani, da se je v nedeljo zgodila volilna prevara, še posebej na lokalnih volitvah v Beogradu.

Po izidih državne volilne komisije je vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) na predčasnih parlamentarnih volitvah prejšnjo nedeljo prejela 46,72 odstotka glasov. A mednarodna opazovalna misija je v ponedeljek ocenila, da je imel SNS nepošteno prednost zaradi pristranskosti medijev, neprimernega vpliva predsednika države Aleksandra Vučića in volilnih nepravilnosti, kot je kupovanje glasov. Tudi opozicija je prepričana, da je SNS zmagal z goljufijami, manipulacijami in prevažanjem volivcev v glavno mesto, zato zahtevajo ponovitev volitev.

Levosredinsko zavezništvo Srbija proti nasilju je na volitvah s 23,56 odstotka glasov osvojilo drugo mesto, tretja je bila s 6,56 odstotka socialistična stranka.

Velik shod opozicije v Beogradu