Katar je prva država, ki je obljubila pomoč ZN-u in mirovni misiji. Foto: EPA
Katar je prva država, ki je obljubila pomoč ZN-u in mirovni misiji. Foto: EPA
Angela Merkel
Merklova želi, da Libanon od Kofija Annana izrecno zahteva napotitev nemških vojakov na krizno območje. Foto: EPA

Katarski zunanji minister je odločitev objavil po srečanju z generalnim sekretarjem ZN-a Kofijem Annanom in dejal, da katarski prispevek kaže na arabsko podporo premirju, ki je končalo spopade med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah.

Šejk Hamad Bin Jasim Al Thani še ni povedal, kdaj natančno bodo čete odšle v Libanon, napotitev katarskih vojakov pa ne moti niti Izraela, ki z Doho vzdržuje šibke diplomatske odnose.

Ponudba za napotitev sil v Libanon je prišla nekaj ur, preden je Katar obnovil svojo letalsko linijo v Libanon, kljub izraelski zračni blokadi Libanona. Predstavnik izraelske vlade je sporočil, da ne bodo sprejeli nobenih ukrepov, s katerimi bi preprečili pristajanje katarskih letal v Bejrutu.

Nemčija še neodločna
Nemški obrambni minister Franz Josef Jung je dejal, da naj bi Nemčija v Libanon poslala do 1.500 vojakov, vendar je kanclerka Angela Merkel povedala, da vladni kabinet napotitve vojakov ne more odobriti, dokler ZN od Libanona ne dobi uradne prošnje za nemško pomoč.

Tiskovni predstavnik vlade je pojasnil, da lahko Nemčija sile v Libanon pošlje šele takrat, ko bodo imele izdelan mandat in ko bo Libanon nedvoumno izrazil svojo potrebo po pripadnikih nemške vojske. Merklova pa je zatrdila, da ponudba za sodelovanje marincev še velja, a da morajo slediti določenim postopkom.