Na nedavnih volitvah v Trstu je slavila levica. Foto: EPA
Na nedavnih volitvah v Trstu je slavila levica. Foto: EPA

Furlanič je bil eden od treh svetnikov slovenske narodnosti v tržaškem občinskem svetu in je bil izvoljen s 23 glasovi levosredinske večine. Svetniki desnosredinske koalicije večinoma niso sodelovali pri glasovanju, medtem ko so nekateri glasovali za Stefana Patuanellija, predstavnika Gibanja 5 zvezd, ki ga je pred časom ustanovil znani italijanski komik Beppe Grillo.

Furlanič je bil član že v prejšnjem tržaškem občinskem svetu, ko je občino vodila desna sredina. Da bi lahko nepristransko opravljal naloge predsednika skupščine, je Furlanič napovedal odstop s položaja tržaškega pokrajinksega tajnika Stranke komunistične prenove, ki je ena od sestavnih članic Zveze levice.

Za novega predsednika tržaškega pokrajinskega sveta je bil izvoljen predstavnik stranke Slovenska skupnost Maurizio Vidali, ki je v svojem prvem nastopu poudaril, kako mora biti pokrajina Trsta pokrajina vseh njenih prebivalcev, Slovencev, Italijanov in pripadnikov drugih narodnosti.

Prvič je bil v slovenščino prevajan govor Marie Terese Bassa Poropat, ki je postala predsednica pokrajinske uprave. Kot prednostne naloge nove uprave je označila delo, vrednotenje ozemlja, varstvo okolja, šolstvo, vrednotenje kulture ter inovativnost in raziskovanje.