Foto:
Foto:
Kakšna bo odločitev vrhovnega sodišča?
Bush obsodil vmešavanje
Pripadnik študentskega opozicijskega gibanja Pora.

Po njegovem bi lahko potem volitve ponovili tudi 25-krat oziroma vse dotlej, dokler ne bo izbran pravi kandidat.

Tudi odhajajoči ukrajinski predsednik Leonid Kučma je dejal, da ne pozna nobene države, katere zakoni bi dovoljevali ponovitev volitev. Kučma je še dejal, da je potrebno ponoviti oba kroga volitev in hkrati izrazil pripravljenost za pospešitev postopka navkljub zakonodaji.

Vrhovno sodišče medtem že četrti dan odloča o pritožbi opozicije, ki je oblasti obtožila volilne prevare, razsodba pa bo znana danes ali jutri. Če bo razsodilo, da so bile volitve nezakonite, bo komisija verjetno razpisala nove.

Kwašniewski bi ponovil drugi krog
Poljski predsednik Aleksander Kwašniewski je pozval k ponovitvi drugega kroga predsedniških volitev v Ukrajini. Pojasnil je, da po njegovem volitve v Ukrajini še niso končane, zato morajo Ukrajinci ponovno izbrati med istima kandidatoma, pri tem pa se morajo odločiti svobodno. Šele nato bomo lahko prepričani, da je res zmagala demokracija, dodal.

Bush proti vmešavanju
Ameriški predsednik George Bush pa je dejal, da na morebitnih ponovljenih volitvah ne bi smelo biti vpliva tujih držav, saj je po njegovem le tako mogoče zagotoviti poštene pogoje. Dodal je, da ameriška administracija skrbno spremlja dogajanje v Ukrajini. ZDA bodo še naprej podpirale miroljubno rešitev krize, je še dejal Bush.

EU obtožuje Kučmo in Rusijo
Predsednik odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve Elmar Brok, Kučmo obtožil, da s tem, ko zavrača zahteve opozicije po pripravi ponovitve drugega kroga predsedniških volitev, skuša pridobiti na času in ohraniti svoj vpliv. Rusijo pa je Brok obtožil, da se vmešava v politično krizo v Ukrajini.

Tudi Juščenko za ponovitev drugega kroga
Nesojeni zmagovalec volitev Viktor Juščenko se zavzema za ponovitev drugega kroga, in ne celotnih volitev. Priprave bi namreč trajale do tri mesece, kar bi oblasti lahko izkoristile v svojo korist.

Juščenko in sporni zmagovalec predsedniških volitev Viktor Janukovič sta se včeraj sestala na pogovorih, vendar dogovora nista dosegla.

Za ustavne spremembe
Kljub temu sta se oba zavzela za nadaljevanje ustavnih sprememb, ki bi zmanjšale moč predsednika v korist parlamenta. O reformi bo danes razpravljal tudi ukrajinski parlament.

Včeraj je parlament izglasoval nezaupnico Janukovičevi vladi in pozval k oblikovanju prehodne vlade narodne enotnosti. Vlado mora sicer odpoklicati predsednik države.