Ameriška državna sekretarka je ukrajinske voditelje pohvalila za njihova prizadevanja za boljšo prihodnost Ukrajincev. Foto: EPA
Ameriška državna sekretarka je ukrajinske voditelje pohvalila za njihova prizadevanja za boljšo prihodnost Ukrajincev. Foto: EPA
Condoleezza Rice na univerzi v Kijevu
Riceova je ukrajinskim študentom dejala, da je prihodnost odvisna od njih. Foto: EPA

Na svojem prvem uradnem obisku v Kijevu je Riceova izrazila veselje ob nadaljnjem delu z ekipo, ki je tako zavezana demokraciji, Ukrajino pa je označila za strateško partnerico.

Srečanje s Timošenkovo
Po pogovorih s predsednikom Viktorjem Juščenkom se je srečala še z nekdanjo premierko Julio Timošenko, ki je morala jeseni odstopiti zaradi obtožb o korupciji, vendar bo kandidirala na parlamentarnih volitvah, ki bodo marca prihodnje leto.

Riceova se je s pogovorom s Timošenkovo hotela seznaniti s političnim ozračjem pred volitvami. Pogovor je trajal deset minut in je bil v prostorih ameriškega veleposlaništva v Kijevu.

Poziv ukrajinskim študentom
Še posebej se je Riceova posvetila študentom, ki so zmago demokracije pridobili z bojem na ulicah, in jih pozvala, naj se udeležijo volitev in sprejmejo izide, ob tem pa naj si prizadevajo za svobodo medijev. S študenti se je srečala in jih nagovorila na nacionalni univerzi v Kijevu.

Po prvotnem navdušenju nad lansko menjavo režima, ki so jo poimenovali oranžna revolucija, so Ukrajinci zaradi neizpolnitve obljub, sporov med voditelji revolucije in slabega gospodarskega stanja izgubili zaupanje v vlado.

Riceova je Ukrajino obiskala v okviru evropske turneje in se odpravlja še na sedež Nata v Bruslju, prej je bila v Nemčiji in Romuniji. Pred obiskom Kijeva je Riceova dejala, da mora ukrajinski predsednik Viktor Juščenko nadgraditi oranžno revolucijo, ki ga je konec leta 2004 ustoličila na oblasti.

Zaostreno financiranje ruskih organizacij
ZDA so zaskrbljene zaradi predlaganega ruskega zakona o omejevanju financiranja prodemokratičnih organizacij. Riceova je pojasnila, da je šel po njenih informacijah zakon skozi prvo branje, poleg Washingtona pa so po njenih besedah resno zaskrbljene tudi nevladne organizacije. Te se bodo morale spet registrirati in bodo veliko težje dobile sredstva iz tujine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer pred drugim branjem zakona v ruskem parlamentu pozval k nekaterim ublažitvam, vendar je zagovarjal njegovo jedro. Javna skrivnost je, da Washingon financira nevladne organizacije po vsem svetu, ki so v nekaterih državah (Ukrajina, Gruzija) sprožile revolucije, ki so vodile v zamenjavo oblasti.