Ricevo je dejala, da sobivanje Palestincev in Izraelcev v dveh ločenih državah ne smejo biti zgolj sanje. Foto: Reuters
Ricevo je dejala, da sobivanje Palestincev in Izraelcev v dveh ločenih državah ne smejo biti zgolj sanje. Foto: Reuters
Ismail Hanija
Palestinski premier poziva k enotnosti med Palestinci. Foto: EPA
Riceova na Bližnjem vzhodu

Ameriška zunanja ministrica se je na začetku bližnjevzhodne turneje, za katero pravi, da jo bo izkoristila predvsem za poslušanje in ne dajanje predlogov, med drugim za zaprtimi vrati sestala z izraelsko kolegico Cipu Livni.

Njuni predstavniki so sporočili, da sta se pogovarjali o ustanovitvi palestinske države z začasnimi mejami znotraj meja, ki jih na Zahodnem bregu določa izraelski varnostni zid, kar pa je za Palestince nesprejemljivo.

Riceova naj bi načela tudi usodo Jeruzalema, z Livnijevo pa naj bi se dotaknili tudi iranske jedrske grožnje.

V nedeljo bo Riceovo v Ramali sprejel palestinski predsednik Mahmud Abas, nato pa bo odpotovala v Jordanijo, od tam pa v Egipt, Savdsko Arabijo in Kuvajt. Po koncu bližnjevzhodne turneje se bo pred vrnitvijo v ZDA ustavila še v Berlinu in Londonu..

Riceova je pred prihodom na Bližnji vzhod dejala, da prihaja brez predlogov oziroma načrtov za oživitev palestinsko-izraelskega mirovnega procesa in da bo tokrat bolj ali manj poslušala; predvsem mnenja o novi strategiji ZDA za Irak, za katero bo skušala tudi dobiti širšo podporo.

Hanija svari pred Izraelom in ZDA
Nekaj ur pred prihodom Riceove v Jeruzalem pa je palestinski premier Ismail Hanija ZDA in Izrael obtožil, da skušajo zanetiti državljansko vojno med Palestinci, s čimer bi po njegovih besedah izraelsko-palestinski spor postal medpalestinski. Hanija še pravi, da Izrael in ZDA preprečujejo tudi oblikovanje vlade narodne enotnosti.

Hanija je oborožene pripadnike svojega gibanja Hamas in oborožene privržence Abasovega Fataha pozval, naj ustavijo medsebojne spopade. "Dovolj je! Vse oblike medpalestinskih spopadov se morajo končati," je dejal Hanija.

Ameriški mediji pa poročajo, da naj bi Abas v Damask pred dvema tednoma poslal dva odposlanca, ki naj bi z izgnanim vodjo Hamasa Kaledom Mešalom začela pogajanja o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Neimenovani palestinski viri poročajo, da naj bi bil v tej smeri že dosežen napredek. Napredek pri oblikovanju vlade narodne enotnosti je potrdil tudi Hanija.

C. R.

Riceova na Bližnjem vzhodu