Ruski protiletalski sistem S-300 (levo S-400) bo v prihodnjih mesecih očitno nadziral zračni prostor nad Sirijo. Foto: EPA
Ruski protiletalski sistem S-300 (levo S-400) bo v prihodnjih mesecih očitno nadziral zračni prostor nad Sirijo. Foto: EPA
Rusija
Ruski vojak v Siriji. Rusi so v sirski državljanski vojni odločilno pripomogli k zmagi predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters

Po poročanju BBC-ja je ruski obrambni minister Sergej Šojgu sporočil, da bo Rusija moderni sistem S-300 v Sirijo dostavila v dveh tednih. Kot je še pojasnil Šojgu, so S-300 nameravali v Sirijo pripeljati že leta 2013, a so namero takrat na prošnjo Izraela opustili.

"Zdaj se je položaj spremenil, a ne po naši krivdi," je Šojgu utemeljil namestitev sistema S-300, ki bo dopolnil že obstoječi S-200. Šojgu je prav tako napovedal, da bodo na območjih nad Sredozemskim morjem v bližini Sirije onemogočili delovanje satelitske navigacije in radarskih ter komunikacijskih sistemov vojaških letal. Sistem bo prav tako sposoben identificirati ruska vojaška letala.

Rusi in Sirci obtožili Izrael, ta krivdo zavrača
Rusi in Sirci so za sestrelitev ruskega letala Iljušin Il-20 17. septembra, ki je strmoglavilo v morje kakšnih 35 kilometrov od sirske obale, obtožili izraelska letala F-16, ki naj bi med napadom na cilje v Siriji uporabila rusko letalo za kritje.

A Izrael je vse obtožbe zavrnil. Vztraja, da je v pokrajini Latakija bombardiral sirske vojaške kapacitete, kjer se je proizvajalo orožje za libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira "smrtni sovražnik" Izraela Iran, v sirski državljanski vojni sicer zaveznik sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Izraelci tako krivdo za sestrelitev ruskega letala v celoti pripisujejo "napaki" sirske vojske.

Sestrelitev letala bo škodila rusko-izraelskim odnosom
Kljub temu so v Kremlju opozorili, da bo sestrelitev ruskega letala v Siriji škodila odnosom med Rusijo in Izraelom. "Po informacijah naših vojaških strokovnjakov so vzrok (za sestrelitev letala) premišljena dejanja izraelskih pilotov ali pa kriminalna brezbrižnost, kar bo gotovo škodilo našim odnosom," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Netanjahu Putinu: Nevarnost se bo povečala
Medtem pa je izraelski premier Benjamin Netanjahu v telefonskem pogovoru ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dejal, da bo dobava naprednega orožja "neodgovornim igralcem" povečala nevarnost v regiji. Netanjahu je Putinu še sporočil, da bo Izrael še naprej branil svoje varnostne in nacionalne interese.