Blinken je srečanje z Lavrovom opisal kot iskreno. Foto: Reuters
Blinken je srečanje z Lavrovom opisal kot iskreno. Foto: Reuters

Ob stopnjevanju napetosti med Rusijo in zvezo Nato zaradi Ukrajine je ruski zunanji minister Sergej Lavrov na zasedanju zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Stockholmu, kjer se je srečal z ameriškim zunanjim ministrom Antonyjem Blinknom, napovedal, da bodo kmalu predstavili nov varnostni sporazum, ki bi Rusiji zagotovil, da se Nato ne bo več širil na vzhod in namestil nekaterih obrambnih sistemov v bližino ruskega ozemlja.

"Arhitektura strateške stabilnosti se hitro uničuje in Nato zavrača, da bi konstruktivno preučil naše predloge za umiritev napetosti in izogibanje incidentom. Prav nasprotno, vojaška infrastruktura zavezništva se premika vse bližje ruskim mejam," je dejal Lavrov in dodal, da Moskva ne more sprejeti novih vojaških groženj na svojih mejah.

"Spreminjanje naših sosed v mostišča konfrontacij z Rusijo in nameščanje Natovih sil v neposredno bližino območij, ki so strateškega pomena za našo varnost, sta kategorično nesprejemljivi," je poudaril ruski zunanji minister in opozoril, da se v Evropo vrača grozljiv scenarij vojaških soočenj.

Lavrov je poudaril, da še naprej nasprotujejo širjenju Nata proti vzhodu, kar vključuje Ukrajino, je pa zagotovil, da je Rusija pripravljena na dialog. "Zanimajo nas skupne dejavnosti za rešitev krize v Ukrajini," je dodal.

Kijev obtožuje Rusijo, da je ob meji z Ukrajino nakopičila več kot 90.000 svojih vojakov. Foto: Reuters
Kijev obtožuje Rusijo, da je ob meji z Ukrajino nakopičila več kot 90.000 svojih vojakov. Foto: Reuters

Blinken svari pred napadom

Lavrov se je v Stockholmu srečal z ameriškim zunanjim ministrom Antonyjem Blinknom, ki je ruskega kolega posvaril pred morebitnim ruskim vdorom v Ukrajino in v takem primeru napovedal resne posledice.

"Rusijo pozivamo, da spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine," je dejal Blinken in dodal, da bi morala Rusija umakniti vojake, ki jih zdaj kopiči na meji z Ukrajino, in upoštevati dogovor iz Minska. "Diplomacija je edini odgovoren način, da se reši ta kriza," je poudaril.

Blinken je dejal, da Ukrajina na noben način ne ogroža Rusije in ne išče napetosti, ki bi lahko opravičile rusko vojaško posredovanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo sicer razburil Moskvo, ko je dejal, da je Krim ukrajinsko ozemlje in da ga nameravajo osvoboditi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da je to neposredna grožnja Rusiji. Po njegovih besedah zahodne pošiljke orožja Ukrajini opogumljajo Kijev v mislih, da lahko svoja ozemeljska vprašanja reši s silo.

Rusija si je Krimski polotok priključila leta 2014 in podprla proruske separatiste, ki nadzorujejo znaten del vzhoda Ukrajine, kjer se spopadajo z vladnimi silami. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden opozoril Nato pred morebitnim nameščanjem obrambnih raketnih sistemov na ukrajinskem ozemlju.

Blinken je napovedal, da bi lahko kmalu prišlo do pogovorov med Putinom in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Tudi Lavrov je napovedal tovrstne pogovore med Putinom in Bidnom že čez nekaj dni, a ni govoril o konkretnih datumih. Kremelj sicer že nekaj časa napoveduje drugi vrh med ameriškim in ruskim predsednikom. Zadnje srečanje je potekalo junija letos v Ženevi.

Napetosti med Kijevom in Moskvo znova stopnjujejo. Foto: Reuters
Napetosti med Kijevom in Moskvo znova stopnjujejo. Foto: Reuters