Foto:
Foto:
Ruski politik Ivan Ribkin je umaknil kandidaturo za ruskega predsednika.

Spodnji dom ruskega parlamenta je potrdil Mihaila Fradkova za novega predsednika vlade.

Za Fradkova je glasovalo 352 poslancev ruske dume, 58 jih je bilo proti, 24 pa se je glasovanja vzdržalo.

Presenetljive odločitve Putina
Nekdanjega vodjo davčne policije in ruskega predstavnika v Evropski uniji je v ponedeljek presenetljivo kot kandidata za novega ruskega premierja imenoval predsednik Vladimir Putin, ki je prejšnji teden nepričakovano razpustil vlado Mihaila Kasjanova.

Fradkov je že sporočil, da bo liberalni ekonomist Aleksander Žukov edini namestnik premierja v novi vladi. Vladni kabinet mora premier Fradkov sestaviti v enem tednu. Novemu ruskemu premierju je že čestital tudi slovenski predsednik vlade Anton Rop.

Nova vlada pred volitvami
Ruski predsednik Putin je vlado razpustil pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 14. marca, saj je po njegovem mnenju treba ljudstvo seznaniti z izbiro za premierja še pred volitvami. Sicer je v Rusiji v navadi, da novoizvoljeni predsednik šele po volitvah razpusti vlado in imenuje novega premierja.

Ribkin umaknil kandidaturo
Ruski predsedniški kandidat Ivan Ribkin, ki je prejšnji mesec skrivnostno izginil za štiri dni, je umaknil kandidaturo za predsednika. Ribkin, ki je oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v petek povedal, da umika kandidaturo in ne bo več sodeloval v tej farsi, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax.

Februarja je Ribkin skrivnostno izginil za štiri dni, nato pa se je javil iz ukrajinske prestolnice Kijev in dejal, da si je samo privoščil nekaj dni dopusta. Kasneje je zgodbo zamenjal in dejal, da so ga ugrabili.