Marina Ovsjanikova. Foto: Reuters
Marina Ovsjanikova. Foto: Reuters

Moskovsko sodišče je novinarko obsodilo v odsotnosti, saj je ta predtem pobegnila iz hišnega pripora in države.

Ovsjanikova, sicer rojena v Ukrajini, je svetovni javnosti postala znana, potem ko je s protestom proti vojni v Ukrajini in širjenju propagande ruskih oblasti prekinila informativno oddajo na ruski državni televiziji.

Zaradi nasprotovanja ruski invaziji na Ukrajino je bila še pred pobegom v tujino večkrat aretirana in tudi denarno kaznovana.

V mesecih po televizijskem protestu je Ovsjanikova nekaj časa preživela v tujini in tri mesece delala za nemški časopis Die Welt. Nato se je vrnila v Rusijo, da bi rešila spor glede skrbništva nad otrokom.

Od avgusta lani je bila v hišnem priporu, ki so ji ga določili, ker je sredi julija v bližini Kremlja protestirala s plakatom, na katerem je pisalo: "Putin je morilec. Njegovi vojaki so fašisti."

Pred razsodbo je v torkovi izjavi obtožbe proti sebi označila kot "absurdne in politično motivirane", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Seveda ne priznavam svoje krivde. In ne zanikam nobene od svojih besed. Sprejela sem zelo težko, a edino pravo moralno odločitev, in zanjo sem že plačala dovolj visoko ceno," je še dejala.