Potniki na krov ne smejo s strelnim orožjem, lahko pa ga nosijo v oddani prtljagi. Foto: Reuters
Potniki na krov ne smejo s strelnim orožjem, lahko pa ga nosijo v oddani prtljagi. Foto: Reuters

Lani je TSA na ameriških letališčih odkrila rekordno število kosov strelnega orožja, toda kot pravijo, je zelo mogoče, da bo leto 2023 ta rekord preseglo. Oblasti v Seattlu, Washingtonu in Indianapolisu so zaskrbljene.

TSA je na nadzornih točkah na letališčih po ZDA lani prestregla 6542 kosov strelnega orožja, od tega jih je bilo 88 odstotkov nabitih.

Potniki sicer lahko v prtljagi nosijo orožje, a mora biti nenabito in v oddani prtljagi. Prav tako morajo ob prijavi na polet obvestiti letalsko družbo, da nameravajo potovati z orožjem. Niso pa pištole dovoljene v ročni prtljagi ali potniški kabini, tudi če ima potnik dovoljenje za nošnjo orožja.

Čeprav TSA redno prestreza orožje pri varnostni kontroli, pa je bilo odkritje za valentinovo na letališču v New Orleansu še posebej opazno zaradi neverjetne količine streliva. Januarja so na letališču Ronalda Reagana v Washingtonu v enem samem tednu prestregli tri pištole, na mednarodnem letališču v Indianapolisu pa štiri v enem tednu – vse nabite.

"Skrb vzbujajoče je, da se je toliko potnikov v Indianapolisu v samo prvem mesecu leta odločilo za tako neodgovorno potezo, kot je nesti pištolo na krov," je dejal Aaron Batt, TSA-jev zvezni direktor varnosti za Indiane.

Zaplemba na letališču v New Orleansu 14. februarja. Foto: TSA
Zaplemba na letališču v New Orleansu 14. februarja. Foto: TSA

Odraz ameriške družbe

V Seattlu so agenti TSA-ja januarja pri varnostnem pregledu našteli 11 kosov strelnega orožja – v istem obdobju lani pa sedem, poroča BBC. "To ni ni nič novega," pravi Brian Schihabel, TSA-jev direktor varnosti za Nebrasko. "Je pa to nujno treba obravnavati, saj smo presegli nesprejemljivo raven količine strelnega orožja pri varnostnih kontrolah." Schihabel upa, da se bodo tisti, ki se odločajo potovati z orožjem, zamislili ob naraščajočih številkah.

Lani je TSA povišala najvišjo mogočo kazen za kršitve, povezane s strelnim orožjem, na 14.950 dolarjev. Kršilcem grozijo tudi aretacija, zaseg orožja in posebna črna pika pri organih TSA, kar bi jim za pet let otežilo potovanja z letali. A številka vse od leta 2010 vseeno vztrajno in stalno raste.

Strokovnjaki menijo, da je razlaga sicer precej enostavna – dogajanje na nadzornih točkah zgolj odraža stanje v ameriški družbi, kjer prav tako narašča število ljudi, ki posedujejo strelno orožje.