Trump v Kenoshi. Foto: Reuters
Trump v Kenoshi. Foto: Reuters
Trump v Kenoshi

Čeprav sta Trumpa demokratski guverner Wisconsina Tony Evers in župan Kenoshe John Antaramian pozvala, naj zaradi napetih razmer tega ne stori, je predsednik danes obiskal Kenosho, kjer že več kot teden dni potekajo protesti proti policijskemu nasilju, potem ko je policist temnopoltega moškega večkrat ustrelil v hrbet in ga hudo poškodoval. Trump je še pred prihodom v mesto župana označil za bedaka, ki podpira "radikalne anarhiste", poroča BBC. Ob tem je dejal, da če ne bi bilo nacionalne garde, bi bila Kenosha "požgana do tal."

Predsednik ZDA Trump med obiskom Kenoshe podprl policijo

Trump se je sestal s predstavniki policije, pohvalil je pripadnike narodne garde in zvezne policije, ki so po njegovem prepričanju ustavili nemire v mestu. Obiskal je tudi požgano trgovino s pohištvom. "Morate biti odločni, trdni in močni. In pripravljeni, da vpokličete ljudi," je dejal glede prihoda zveznih enot.

Na ulicah Kenoshe so se zbrali protestniki in podporniki Trumpa. Foto: Reuters
Na ulicah Kenoshe so se zbrali protestniki in podporniki Trumpa. Foto: Reuters

V protestih v Kenoshi je bila povzročena gmotna škoda, smrtnih žrtev pa ni bilo, dokler niso v mesto s 100.000 prebivalci prišli oboroženi beli samooklicani podporniki policije in javnega reda. Eden od njih je bil Rittenhouse, ki je po streljanju odšel domov v Illinois, kjer so ga aretirali.

Rittenhouse je najprej ustrelil enega protestnika v glavo in ga ubil, nato pa je pobegnil pred drugimi. Ko se je med begom spotaknil, so ga ujeli in ga hoteli pridržati, nakar je spet streljal in ubil še enega ter ranil drugega protestnika.

"Skušal jim je pobegniti, nakar je padel in so ga zelo nasilno zadržali. Kaže, da je bil v velikih težavah in bi ga verjetno ubili, a preiskava še poteka," je o Rittenhousu, sicer Trumpovem podporniku, dejal predsednik.

Trump prihaja v Kenosho

Trump je na hitro sklical novinarsko konferenco, potem ko je demokratski predsedniški kandidat Joe Biden obiskal Pittsburgh in v govoru obtožil predsednika, da podžiga nasilje.

Biden je v odgovoru na Trumpovo novinarsko konferenco sporočil, da predsednik noče zavrniti nasilja. "Noče zavrniti niti enega od svojih podpornikov, ki je obtožen umora. Je prešibek in se preveč boji sovraštva, ki ga je sam vzpodbudil, da bi ga zdaj končal," je sporočil Biden, ki je v ponedeljek obsodil nasilje policije in protestnikov.

Bidnova obsodba je prišla, potem ko je konec tedna v Portlandu v Oregonu umrl Trumpov podpornik. Policijska preiskava tega umora še poteka, zgodil pa se je po spopadih med Trumpovimi podporniki in protestniki v Portlandu.

Medsebojno obtoževanje Trumpa in Bidna