Trump vodi v javnomnenjskih anketah. Foto: Reuters
Trump vodi v javnomnenjskih anketah. Foto: Reuters

Na zborovanju v ameriški zvezni državi Iowa so Trumpa kar dvakrat vprašali, ali lahko zanika, da bo zlorabil oblast in se maščeval političnim nasprotnikom v primeru vnovične izvolitve na predsedniških volitvah, ki bodo potekale čez manj kot leto dni.

"Ne. Ne. Razen prvi dan," je dejal Trump, ko so ga vprašali, ali lahko zanika, da bo postal "diktator", če zmaga na novembrskih volitvah. Kot je pojasnil, bo tako le "prvi dan", ko namerava svoja predsedniška pooblastila uporabiti za zaprtje južne meje z Mehiko in razširitev črpanja nafte. "Zaprli bomo mejo in vrtali, vrtali, vrtali. Potem pa ne bom diktator," je dejal v svojem slogu.

Pred tem je Trump, ki se bo potegoval za svoj drugi predsedniški mandat v Beli hiši, pogosto napovedoval "maščevanje" političnim nasprotnikom, če bo znova postal predsednik države.

Trumpov seznam tarč oziroma nasprotnikov je kar obsežen in na njem so med drugim trenutni predsednik Biden, ministrstvo za pravosodje in zvezni uradi, ki jih je omenjal v govorih med predvolilno kampanjo.

Prihodnje leto lahko pričakujemo ponovitev volitev iz leta 2020. Foto: Reuters
Prihodnje leto lahko pričakujemo ponovitev volitev iz leta 2020. Foto: Reuters

Trump spodbuda za Bidna

Biden je medtem dejal, da ni bil prepričan o vnovični kandidaturi za položaj, če se ne bi za to odločil Trump. Ob tem je tako kot nekateri mediji, ki so v zadnjih dneh svarili pred diktaturo v primeru Trumpove zmage, v torek zatrdil, da tega ne smemo dovoliti.

"Če Trump ne bi kandidiral, nisem prepričan, da bi se sam odločil za vnovično kandidaturo, toda ne smemo mu dovoliti, da bi zmagal," je v torek dejal Biden, ki je imel v Massachussetsu tri prireditve za zbiranje denarja za svojo predsedniško kampanjo, v govorih pa se je posvečal predvsem Trumpu, vodilnemu republikanskemu kandidatu, ki ga je označil za resno grožnjo ameriški demokraciji.

Omenil je vse bolj skrajen jezik, ki ga v kampanji uporablja Trump, vključno z besedo "golazen", s katero je označil svoje nasprotnike. "Trump se niti ne skriva več. Govori nam, kaj bo storil. Odkrito govori o tem," je dejal Biden in menil, da besedišče njegovega nasprotnika odseva tisto, ki je bilo v uporabi v Nemčiji v 30. letih preteklega stoletja.

Svoja svarila je podkrepil tudi z opozorili v velikih ameriških medijih, kot sta Washington Post in New York Times, ki v zadnjih dneh navajajo Trumpove izjave o revanšizmu po vrnitvi na oblast.

Liz Cheney je vseskozi kritična do Trumpa. Foto: Reuters
Liz Cheney je vseskozi kritična do Trumpa. Foto: Reuters

Cheney: Trumpa ne bo mogoče spraviti z oblasti

Spomnil je še na te dni zelo odmevno knjigo nekdanje republikanske kongresnice Liz Cheney, ki je zaradi nasprotovanja Trumpu lani v Wyomingu izgubila republikanske strankarske volitve. Hči nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja je bila ena od le dveh republikanskih članov odbora za preiskavo napada Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021.

Cheney nenehno opozarja, da bo s ponovno izvolitvijo Trumpa ameriške demokracije konec. "Če boste izvolili Trumpa, bodo to za vas zadnje demokratične volitve," je izjavila v enem od številnih medijskih nastopov in zatrdila, da ga potem ne bo mogoče več spraviti z oblasti.

77-letni Trump trenutno vodi v javnomnenjskih anketah pred 81-letnim Bidnom, vendar pa analitiki opozarjajo, da je tako predvsem zato, ker je Bidnu podpora od leta 2020 oziroma 2021 do danes močno upadla. Podpora Trumpu po drugi strani od leta 2020, ko je izgubil volitve, ni narasla.