Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem zatrdil, da se z Rodom Rosensteinom
Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem zatrdil, da se z Rodom Rosensteinom "dobro razume". Foto: Reuters
Rod Rosenstein
Rod Rosenstein (desno) je letalo Air Force One zapustil v spremstvu vodje Trumpovega kabineta Johna Kellyja. Foto: Reuters

Špekulacije o "nogi" Rosensteinu so se pojavile po zapisih v časopisu New York Times, da naj bi Rosenstein razmišljal o skrivnem snemanju Trumpa, posnetke pa bi nato uporabil kot orožje za odpoklic Trumpa v skladu s 25. amandmajem ustave, ki vladi omogoča odstranitev predsednika, če je nesposoben opravljati položaj. Rosenstein je te navedbe že zanikal.

Trump in Rosenstein sta se pogovorila na letalu
V ponedeljek sta se Trump in Rosenstein z letalom Air Force One skupaj odpravila v Orlando na Floridi, kamor sta potovala na pogovor z vodji policij. Med poletom sta imela približno pol ure dolg pogovor. "Imela sva dober pogovor," je po pristanku dejal Trump, ki je že pred letom zatrdil, da Rosensteina ne namerava odpustiti.

Po volitvah bi bili lahko odpuščeni Sessions, Müller in Rosenstein
A analitiki opozarjajo, da bi odpustitev Rosensteina pred kongresnimi volitvami 6. novembra lahko imela negativen vpliv na volilni izid republikancev, zato naj bi Trump počakal do volitev. Če bo republikancem uspelo ohraniti večino v obeh domovih ameriškega kongresa, potem naj bi Trump, ki ima že dovolj preiskave o domnevnem ruskem vpletanju v volitve, odstavil tako pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, posebnega tožilca za preiskavo ruske afere Roberta Müllerja kot tudi Rosensteina.

Novi pravosodni minister Lindsey Graham?
Na položaj pravosodnega ministra naj bi čakal nekdanji Trumpov kritik, senator Lindsey Graham iz Južne Karoline, ki pa je po smrti prijatelja senatorja Johna McCaina postal Trumpov prijatelj.