Enota Škorpijon je štela okoli 50 članov (fotografija je arhivska). Foto: Reuters
Enota Škorpijon je štela okoli 50 članov (fotografija je arhivska). Foto: Reuters

Škorpijon je bila v angleškem jeziku kratica za "operacija proti uličnemu kriminalu za mir v naših soseskah". To je enota s 50 člani, ki je imela nalogo zmanjšati stopnjo kriminala v določenih območjih v mestu, piše BBC.

Potem ko so bili objavljeni posnetki, da so pripadniki enote Škorpijon 7. januarja med aretacijo zaradi domnevno neprevidne vožnje surovo pretepli 29-letnega temnopoltega Nicholsa, so enoto razpustili. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "je najboljše za vse, da enoto za stalno deaktivirajo". "Ker so strašna dejanja nekaterih vrgla slabo luč na ime Škorpijon, je za vse na policijski postaji v Memphisu nujno, da naredimo potrebne korake in začnemo proces celjenja ran za vse vpletene."

Družina Tyra Nicholsa je odločitev pozdravila in jo označila kot "primerno in sorazmerno" ter tudi pravično za vse prebivalce Memphisa.

Proti policijskemu nasilju so protestirali tudi v New Yorku. Foto: Reuters
Proti policijskemu nasilju so protestirali tudi v New Yorku. Foto: Reuters

Enoto Škorpijon so ustanovili oktobra leta 2021, ukvarjala se je z določenimi vrstami kriminala, kot so tatvine avtomobilov in napadi tolp. Do januarja letos so njeni pripadniki aretirali 566 ljudi, zasegli več kot 100.000 dolarjev gotovine, 270 vozil in 253 kosov orožja.

Pet policistov, ki so bili vpleteni v pretepanje Nicholsa (Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III in Justin Smith), je bilo odpuščenih prejšnji teden. Štirje izmed petih so bili po plačilu varščine v petek izpuščeni iz pripora.

Pred sedežem policijske postaje v Memphisu se je tudi v soboto zbralo okoli sto protestnikov, ki so zahtevali spremembe v delovanju policije in pozivali h končanju policijskega terorja proti temnopoltim. Protestniki so se zbrali tudi v nekaterih drugih ameriških mestih.

Policijsko nasilje v ZDA