Santos bo stranko popeljal na predčasne parlamentarne volitve 10. marca prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stranka je novega voditelja izbrala, potem ko je novembra zaradi korupcijskega škandala odstopil premier Antonio Costa in se obenem poslovil s položaja generalnega sekretarja stranke.

Santos je z 62-odstotno podporo premagal svoja tekmeca, ministra za notranje zadeve Joseja Luisa Carneira, ki je prejel 36 odstotkov glasov, in Daniela Adriaa, ki je dobil le enoodstotno podporo članov stranke. Glasovalno pravico je imelo skoraj 60.000 članov stranke, glasovanje pa je potekalo v petek in soboto.

46-letni Santos, predstavnik levega krila stranke, je bil favorit za zmago, čeprav je decembra lani tudi sam odstopil zaradi vpletenosti v korupcijsko afero.

Velja za tesnega sodelavca nekdanjega premierja Coste še iz časa njegove prve vlade. Leta 2015 je bil Santos imenovan za podsekretarja, pristojnega za odnose s parlamentom. Vodil je pogajanja, ki so se istega leta končala s parlamentarnim dogovorom, ki je Costi utrl pot do oblikovanja vlade. Bolj kontroverzno je bilo njegovo delo ministra za infrastrukturo od leta 2019 do odstopa, ki je bil posledica različnih afer, povezanih s težavami pri privatizaciji letalskega prevoznika Tap, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.