Pakistanskega premierja je Obama pričakal s častno stražo. Foto: EPA
Pakistanskega premierja je Obama pričakal s častno stražo. Foto: EPA

Ameriški predsednik Barack Obama je v Beli hiši gostil pakistanskega premierja Navaza Šarifa, ki je bil na svojem prvem obisku v ZDA, odkar je bil poleti izvoljen na čelo vlade v Islamabadu.

Odnose med državama že nekaj kalijo ameriški napadi z brezpilotnimi napadi na islamske skrajneže v Pakistanu, a vrh ledene gore so napetosti dosegle maja leta 2011, ko so ZDA v tajni vojaški operaciji brez vednosti pakistanskih oblasti ubile Osamo bin Ladna v Abbottabadu severno od pakistanske prestolnice.

Pozneje tega leta so Američani z brezpilotnim letalom ubili več kot 20 pakistanskih vojakov na meji z Afganistanom. Takrat so ZDA zamrznile 1,6 milijarde dolarjev pomoči Pakistanu, a so jo hitro odmrznile pred Šarifovim obiskom v Washingtonu.

Šarif je na srečanju dal jasno vedeti Obami, da se morajo napadi končati, medtem ko ameriški predsednik tega vprašanja ni omenjal, ampak je priznal, da v odnosih med državama obstajajo napetosti in izzivi, vendar sta se s pakistanskim premierjem zavezala gradnji odnosov, ki bodo temeljili na medsebojnem spoštovanju.

Odnosi z Indijo znova napeti
Ena izmed glavnih tem pogovorov so bili tudi odnosi med Pakistanom in Indijo, kjer je znova prišlo do napetosti. Indija je namreč Pakistan v sredo obtožila vojaških napadov z minometi na 50 obmejnih postojankah v spornem Kašmirju.

Pakistanski premier je obljubil, da si bo prizadeval za zmanjšanje napetosti v odnosih z Indijo, za kar si je prislužil pohvalo Obame, ki je pripomnil, da sta ob državi za oborožitveno tekmo namenili milijarde, čeprav bi lahko denar pametneje porabili v civilne namene.

Šarif je Obamo še povabil na obisk v Pakistan, kamor se je sicer ameriški predsednik nameraval odpraviti v drugem mandatu, preden so se odnosi poslabšali leta 2011.