Riceova na svoji bližnjevzhodni turneji znova išče podporo za vojno v Iraku in skuša najti pot za mir na območju. Foto: EPA
Riceova na svoji bližnjevzhodni turneji znova išče podporo za vojno v Iraku in skuša najti pot za mir na območju. Foto: EPA
Condoleezza Rice in Cipi Livni
Riceova in Livnijeva sta se strinjali, da je zdaj idealen čas za rešitev dolgoletnega konflikta. Foto: EPA

Mirovne konference, ki jo je že junija napovedal ameriški predsednik George Bush, naj bi se udeležili predstavniki palestinskih oblasti, Izrael in arabske države, ki jih ZDA razvrščajo v skupino zmernih držav.

Savdski zunanji minister Saud Al Faisal je na tiskovni konferenci z ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice in obrambnim ministrom Robertom Gatesom pozdravil predlog in dodal, da bo Savdska Arabija kmalu skušala obnoviti tudi odnose z iraško vlado.

Izrael za dialog s Palestinci
Riceova je pozneje odpotovala tudi v Izrael, kjer se je sešla z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni in Palestince in Izraelce pozvala k rešitvi dolgoletnega palestinskega konflikta. "To je čas za priložnost, čas, da izkoristite priložnost," je dejala Riceova in dodala, da priložnosti ne smejo zamuditi zgolj zaradi slabih priprav.

Tudi Livnijeva se je strinjala, da je to pravi čas za rešitev spora, saj palestinsko vlado podpira mednarodna skupnost, in da Izrael "ne namerava zamuditi priložnosti za dialog s predsednikom Mahmudom Abasom in palestinsko vlado".

Riceova z Izraelci in Palestinci, Gates v Kuvajt
Riceova se bo srečala še z drugimi predstavniki izraelskih oblasti in obisk končala z večerjo s premierjem Ehudom Olmertom. V četrtek pa jo čaka srečanje s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in premierjem Salamom Fajadom na Zahodnem bregu. Gates pa je iz Savdske Arabije odpotoval v Kuvajt, kjer se bo s premierjem Šejkom Naserjem Mohamedom Al Ahmedom pogovarjal o krizi v Iraku.