Nemške kmete je razburil načrt vlade, da odpravi davčne olajšave za kmetijsko dizelsko gorivo. Foto: Reuters
Nemške kmete je razburil načrt vlade, da odpravi davčne olajšave za kmetijsko dizelsko gorivo. Foto: Reuters

"Če se sicer legitimni protesti spremenijo v besnenje ter kršenje demokratičnih procesov in pravil institucij, izgubimo vsi," je opozoril. "Pozivi k nasilju in grožnje nimajo mesta v demokraciji. Še posebej v tako napornem in turbulentnem času, kot je današnji, je pomembno ohraniti občutek za sorazmernost in ravnovesje. To bi moralo skrbeti vse demokrate," je dodal Scholz.

S kršenjem demokratičnih procesov in pravil institucij bodo po njegovem mnenju pridobili le tisti, ki zavračajo demokracijo.

Zapore in prometni zastoji

Nemški kmetje protestirajo že teden dni. S traktorji zapirajo uvoze in izvoze na avtoceste, s svojimi vozili pa povzročajo prometne zastoje tudi v Berlinu in drugih mestih po državi. Osrednja protestna akcija kmetov je za ponedeljek napovedana v Berlinu, udeležilo pa naj bi se je na tisoče kmetov.

Kmetje osrednji protest pripravljajo v ponedeljek. Foto: Reuters
Kmetje osrednji protest pripravljajo v ponedeljek. Foto: Reuters

Razburil jih je predvsem načrt zvezne vlade, da odpravi davčne olajšave za kmetijsko dizelsko gorivo, ki veljajo že več kot 70 let. Oblasti so sprva nameravale subvencije ukiniti naenkrat, zaradi pritiskov pa so se odločile, da jih odpravijo postopoma. Kmetov tudi ta načrt ni pomiril.

Na protestih tudi skrajna desnica

V Nemčiji medtem vlada vse večja zaskrbljenost, da proteste kmetov izkorišča tudi skrajna desnica. Skrajneži iz skupine Svobodna Saška, ki med drugim združuje monarhiste in teoretike zarote, so med protestom v Dresdnu vihteli rojalistične zastave in predelane fotografije nemških politikov, oblečenih v ujetnike. Ob tem so na spletu objavili več sporočil v podporo kmetom.

Druge skupine, kot sta neonacistična skupina Tretji glas in nacionalistično gibanje Ein Prozent (En odstotek), so po navedbah nemškega notranjega ministrstva pozvale k stavkam in izgredom. Oblasti trdijo, da skrajneži stojijo za akcijami, kot je postavitev vislic ob avtocestah in oviranje gospodarskega ministra Roberta Habecka pri izkrcanju s trajekta.