Foto:
Foto:
Ljiljana Zelen Karadžić, žena Radovana Karadžića, protestira medtem, ko Sforjevi vojaki preiskujejo njeno hišo.

Tiskovni predstavnik Sforja Dave Sullivan je povedal, da je prijeti moški znani privrženec osebe, ki je obtožena vojnih zločinov v BiH-u, vendar pa ni hotel izdati podrobnosti aretacije.

Moškega so prijeli med obsežno akcijo iskanja osumljenih za vojne zločine, ki se je na Palah začela v soboto, po namigu, da se tam nahaja eden od osumljenih vojnih zločincev. Tiskovna agencija SRNA pa poroča, da je prijeti moški Bato Tasić, ki je bil nekdaj pripadnik posebnih policijskih enot Republike srbske.

Sobotna akcija na Palah
V soboto so sile Sforja na Palah sprožile akcijo iskanja osumljenih za vojne zločine, potem ko so dobili namig, da naj bi bil Karadžić ranjen, kar ga je prisililo, da je poiskal pomoč v nekdanji medvojni utrdbi bosanskih Srbov. Vojaki Sforja so zato na Palah temeljito preiskali bolnišnico, pravoslavno cerkev in zasebne hiše. Kapetan Dannis Thaaggard je novinarjem povedal, da so imeli zanesljive informacije o tem, da je Karadžić imel stike s svojo družino in svoje privržence.

Slovenci obkolili hišo hčerke Radovana Karadžića
Hčerka Radovana Karadžića, Sonja, je protestirala proti temu, da imajo njo in njeno družino vojaki Sfroja za talce. Bila je ogorčena nad obnašanjem vojakov Sforja, ki naj bi kršili človekove pravice. Njeno hišo so preiskali ameriški in britanski vojaki, slovenski vojaki in italijanski karabinjerji pa so okoli nje naredili obroč. V preteklosti so hiše članov družine Radovana Karadžića na Palah preiskali že večkrat.

Osem let iskanja
Karadžića in njegovega vojaškega poveljnika Ratka Mladića, ki sta obtožena genocida v Srebrenici, kjer je vojska bosanskih Srbov leta 1995 umorila 8.000 Muslimanov, že osem let iščejo sile zveze Nato. Po nekaterih podatkih naj bi se Karadžič skrival v vzhodni Bosni in sosednji Črni gori, Mladića pa naj bi nekateri videli v Srbiji. Za prijetje Radovana Karadžića je razpisanih pet milijonov ameriških dolarjev nagrade.