Župana, znanega po protinacionalističnih stališčih, je napadlo več kot 10 ljudi. Foto: EPA
Župana, znanega po protinacionalističnih stališčih, je napadlo več kot 10 ljudi. Foto: EPA

Do napada je prišlo ob zaznamovanju dneva spomina na Grke, ki so jih v začetku preteklega stoletja z območja okoli Črnega morja izgnale ali ubile otomanske milice. Dogodka se tradicionalno poleg društev izgnanih udeležijo tudi desničarski skrajneži.

Ti so med dogodkom Butarisa najprej verbalno žalili, nato pa so ga začeli obmetavati s steklenicami in drugimi predmeti. Župan je padel na tla, s prizorišča pa mu je uspelo pobegniti s pomočjo policista in dveh spremljevalcev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Dogodek je označil za "nočno moro".

Neonacistična Zlata zora napada ni obsodila
Napad na župana so obsodile vse grške parlamentarne stranke in grška vlada, z izjemo neonacistične Zlate zore. "Napadalci so bili desničarski skrajneži," so sporočili iz urada predsednika grške vlade Aleksisa Ciprasa in dodali, da bodo za svoja dejanja odgovarjali.

Butaris je znan po svojih protinacionalističnih stališčih. Zavzema se za otoplitev odnosov s Turčijo, pravice istospolno usmerjenih in manjšin. Poudarja multikulturni značaj svojega mesta, kjer so zadnjih 100 let skupaj živeli tako Grki kot Judje in Turki.