Italijanski ministri menijo, da je Evropa pozabila na svoje krščanske korenine. Foto: Reuters
Italijanski ministri menijo, da je Evropa pozabila na svoje krščanske korenine. Foto: Reuters
Odločitev sodišča sprožila val ogorčenja

Sodišče je v svoji odločitvi zapisalo, da izobešanje križev v javnih šolah krši pravice staršev, da svoje otroke izobražujejo, kot se njim zdi primerno oziroma v skladu s svojimi prepričanji, in da je v nasprotju s pravico otrok do svobode veroizpovedi. Sodišče Italiji ni naložilo, da mora odstraniti križe.

Zakon, ki zahteva, da so v šolah izobešeni križi, sega v 20. leta prejšnjega stoletja. Čeprav je dogovor med Vatikanom in italijansko vlado leta 1984 končal vlogo katolištva kot državne vere in ustava predvideva ločitev Cerkve od države, zakon o križih ni bil ukinjen.

Odškodnina za tožnico
Na sodišče se je pritožila italijanska mati Solie Lautsi, ki želi svojim otrokom zagotoviti sekularno izobrazbo. Sodišče v Strasbourgu je Lautsijevi prisodilo 5.000 evrov odškodnine, ki jo mora izplačati italijanska vlada. Tožnica je postopek sprožila pred osmimi leti, ko sta njena otroka začela hoditi v državno šolo v kraju Albano pri Benetkah. Preden se je obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice, se je več let tožarila pred sodišči v Italiji.

"Italije nihče ne bo oropal njenih tradicij"
"Križ je v Italiji simbol tradicije," je v svojem odzivu na razsodbo sodišča zapisalo italijansko ministrstvo za šolstvo. Italijanska šolska ministrica Stella Gelmini je bila ostrejša. Zatrdila je, da nihče, "niti sodišče, ki je pod ideološkim vplivom", Italije ne bo oropal njenih tradicij.

Jezno so se odzvali tudi drugi vladni ministri. Eden izmed njih je razsodbo označil za "sramotno", drugi pa je dejal, da Evropa pozablja svojo krščansko dediščino. Vlada je napovedala, da se bo nad odločitvijo sodišča pritožila.

Vatikan: Sodišče se nima pravice vmešavati
Vatikan je sporočil, da je razpelo "temeljni znak pomena verskih vrednot" v italijanski zgodovini in kulturi ter da se Evropsko sodišče nima pravice vmešavati v tako globoko italijansko zadevo. Italijanska škofovska konferenca CEI pa je izpostavila, da križ ni le verski, ampak tudi kulturni simbol.

Odločitev sodišča sprožila val ogorčenja