Srednjeevropska univerza se z Budimpešte seli na Dunaj. Foto: Reuters
Srednjeevropska univerza se z Budimpešte seli na Dunaj. Foto: Reuters
CEU
Vsem dozdajšnjim študentom CEU-ja v Budimpešti naj bi vendarle omogočili, da študij končajo v madžarski prestolnici. Foto: Reuters

V izjavi so sporočili, da jih vlada premierja Viktorja Orbana že več kot leto drži v pravni negotovosti glede njenega statusa. "Glede na madžarsko zakonodajo ne moremo delovati kot svobodna, v ZDA akreditirana institucija. Prisiljeni smo zapustiti državo, v kateri smo delovali 26 let," so zapisali.

V kabinetu madžarskega premierja so v odzivu na kratko zapisali, da gre za politično početje v Sorosevem slogu. Dodali so, da je CEU "do zdaj deloval tukaj, in menimo, da bo tako tudi v prihodnosti". "Madžarska vlada se ne vtika v Sorosevo politično početje," so še poudarili.

Madžarska vlada je marca lani sprejela novi zakon o univerzah, ki zahteva, da morajo na Madžarskem akreditirane tuje univerze svoje študije ponujati tudi v matični državi. CEU je februarja letos odprl svojo šolo na Bard Collegu v zvezni državi New York.

Odprtje šole v ZDA ni zadovoljilo Budimpešte
"Madžarske oblasti so pregledale te programe in odbor za izobraževanje v New Yorku je madžarskim oblastem potrdil, da je CEU v skladu z dogovorom ponudil izobraževalno dejavnost v državi New York," na svoji spletni strani v izjavi za javnost navaja Srednjeevropska univerza.

"Kljub temu so madžarski organi nakazali, da ne bodo podpisali sporazuma z zvezno državo New York. Vsi poskusi poiskati rešitev, ki bi CEU-ju omogočila, da ostane v Budimpešti, niso uspeli," še dodajajo v izjavi.

Po poročanju madžarskega novičarskega portala Index, naj bi madžarske oblasti ameriškega veleposlanika na Madžarskem Davida Cornsteina že pred tremi tedni seznanile, da madžarska vlada ne namerava podpisati dogovora z ameriško zvezno državo New York, kjer je CEU akreditiran.

Prihodnje šolsko leto vpis na Dunaju
Univerza je aprila letos z mestom Dunaj podpisala memorandum o ustanovitvi CEU-kampusa, ki je bil sprva mišljen kot podružnica. Glede na razvoj dogodkov naj bi Dunaj študente iz 90 držav sprejel v šolskem letu 2019/20. Vsem dozdajšnjim študentom CEU-ja v Budimpešti naj bi vendarle omogočili, da študij končajo v madžarski prestolnici, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"CEU ostaja zavezan Budimpešti in bo še naprej krepil intelektualno in kulturno življenje mesta," je zapisal rektor univerze Michael Ignatieff in dodal, da bodo "v Budimpešti ohranili čim več raziskovalne in izobraževalne dejavnosti".

Zgodovina ukrepov proti univerzi
Srednjeevropska univerza je avgusta sporočila, da zaradi novega kazenskega davka, ki kriminalizira nevladne organizacije, ki po mnenju vlade spodbujajo migracije, prekinjajo pripravljalna predavanja za begunce. Istega meseca je madžarska vlada tudi sporočila, da bo prenehala financirati univerzitetno poučevanje študij spola, ki je potekalo na državni univerzi ELTE in na CEU-ju.

CEU je ustanovil ameriški milijarder madžarskega rodu Soros, ki v očeh madžarske vlade že več let velja za sovražnika madžarske države, saj vlada trdi, da financira nezakonite migracije na Madžarsko. Sprejeli so tudi posebno zakonodajo "stop Soros", ki naj bi to preprečevala. Zakonodaja je uperjena proti vsem, ki bi kakor koli pomagali prebežnikom, zlasti proti nevladnim organizacijam.