Pri SpaceX-u se niso odzavli na prošnje za komentar navedb o sodelovanju z ameriško vohunsko agencijo. Foto: Reuters
Pri SpaceX-u se niso odzavli na prošnje za komentar navedb o sodelovanju z ameriško vohunsko agencijo. Foto: Reuters

Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na pet virov blizu tajnega programa, ta kaže na vse tesnejše vezi med Muskovim vesoljskim podjetjem in nacionalnimi varnostnimi agencijami.

Omrežje vohunskih satelitov po navedbah virov vzpostavlja poslovna enota Starshield v lasti SpaceX-a na podlagi pogodbe v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev, ki je bila leta 2021 sklenjena z Nacionalnim izvidniškim uradom (NRO). Gre za ameriško obveščevalno agencijo, ki upravlja vohunske satelite.

Načrti kažejo na globoko vpletenosti Muskovega vesoljskega podjetja v ameriške obveščevalne in vojaške projekte, hkrati pa razkrivajo naložbe Pentagona v obsežne satelitske sisteme v nizki orbiti Zemlje, ki so namenjeni podpori kopenskim silam.

Kot so povedali viri, bi program v primeru uspešne izvedbe znatno izboljšal zmožnosti ameriške vlade in vojske, da pravočasno odkrijejo morebitne tarče kjer koli na svetu.

"Nihče se ne more skriti," je eden od virov komentiral sposobnosti novega programa vohunskih satelitov.

Pogodba tudi kaže na vse večje zaupanje obveščevalnih služb v družbo, katere lastnik se je zapletel v spor z administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna in sprožil polemiko glede uporabe satelitske povezave Starlink v ukrajinski vojni.

SpaceX že sodeluje z ameriško vojsko, saj je Pentagon uporablja rakete falcon 9 za izstrelitve vojaškega tovora v vesolje (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
SpaceX že sodeluje z ameriško vojsko, saj je Pentagon uporablja rakete falcon 9 za izstrelitve vojaškega tovora v vesolje (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

NRO priznava obstoj programa

O obstoju 1,8 milijarde dolarjev vredne tajne pogodbe Starshielda z neznano obveščevalno agencijo je februarja že poročal Wall Street Journal, a brez podrobnosti o namenu programa.

Poročanje Reutersa tako prvič razkriva, da je pogodba s SpaceX-om namenjena zmogljivemu novemu vohunskemu sistemu s stotinami satelitov za slikanje Zemlje, ki lahko delujejo kot roj v nizkih orbitah, in da je na drugi strani naročnik agencija NRO.

NRO je v izjavi za javnost priznal svojo misijo razvoja sofisticiranega satelitskega sistema in partnerstva z drugimi vladnimi agencijami, podjetji, raziskovalnimi ustanovami in državami, vendar ni želel komentirati Reutersovih ugotovitev o obsegu vpletenosti SpaceX-a.

"Nacionalni izvidniški urad razvija najzmogljivejši, raznolik in najodpornejši vesoljski obveščevalni, nadzorni in izvidniški sistem, kar jih je svet kdaj videl," je dejal tiskovni predstavnik NRO-ja.

Sateliti lahko sledijo ciljem na tleh, te podatke pa delijo z ameriškimi obveščevalci in vojaškimi uradniki, so povedali viri. Načeloma bi to ameriški vladi omogočilo hitro zajemanje neprekinjenih posnetkov dejavnosti na terenu skoraj kjer koli na svetu, kar bi pomagalo obveščevalnim službam in vojaškim operacijam.

Zaupna konstelacija vohunskih satelitov predstavlja eno največjih prednosti ZDA v vesolju, saj je po navedbah virov zasnovana tako, da nudi najvztrajnejše, najprodornejše in najhitrejše pokrivanje dejavnosti na Zemlji.