Zapatero je odločen, da se bo boril proti Eti in skušal preprečiti nasilje. Foto: EPA
Zapatero je odločen, da se bo boril proti Eti in skušal preprečiti nasilje. Foto: EPA
Nasprotovanje Eti
Španci se že dalj časa borijo proti Eti in njenim nasilnim napadom. Foto: EPA

Premirje med špansko vlado in baskovsko separatistično organizacijo Eta je na željo Ete prenehalo veljati ob polnoči. Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je obljubil, da se bo z enako odločnostjo, kot si je prizadeval za mir, boril proti Etinim grožnjam in nasilju. Španski dnevnik El Pais poroča, da je stranke v parlamentu pozval k enotnosti in skupnemu delovanju za varnost državljanov.

Predsednik ljudske stranke (PP) Mariano Rajoy je svojo nadaljnjo podporo vladi premierja Zapatera pogojil z bolj odločnim stališčem do Ete in njenega nasilnega delovanja.

Se Španiji obeta nov teroristični napad?
Po objavi prekinitve premirja v baskovskih časopisih Berria in Gara, je El Pais poročal, da varnostne službe v Španiji že več tednov opozarjajo, da se Eta pripravlja na nove napade, po vsej verjetnosti v kakšnem večjem turističnem kraju. Pričakujejo, da se bo odločila za spektakularen napad, ki pa ne bo zahteval žrtev, da bi dokazala svoje operacijske sposobnosti in zmožnost ustrahovanja. Španska policija je tako pripravljena na morebitno posredovanje ob napadu.

Batasuna na pomoč poklicala EU
Politično krilo Ete Batasuna je po prenehanju premirja pozvalo Evropsko unijo, naj se priključi vzpostavljanju ponovnega mirovnega procesa s špansko vlado. "Pozvali smo EU, naj okrepi prizadevanja v korist mirovnemu procesu in naj ima v mislih tudi interese baskovske pokrajine," je povedal predstavnik Batasune Gorka Elejebarrieta.