Foto:
Foto:
Med udeleženci slovesnosti so bili tudi Slovenci.
Slovesnost v Flossenbürgu. Foto: epa

Komemoracije se je poleg preživelih taboriščnikov in političnih predstavnikov udeležil tudi hrvaški premier Ivo Sanader, vence pa so položili tudi taboriščniki iz Slovenije ter delegacija glavnega odbora Zveze borcev in udeležencev NOB Slovenije.

Sanader je hrvaške državljane pozval, naj prispevajo v skupno dobro in negujejo strpnost, ki jo skušajo razviti na temelju sodobnih evropskih vrednot. Dodal je, da je protifašizem, kot ena najpomembnejših evropskih vrednot, temelj hrvaške države.

Ustaško koncentracijsko taborišče je delovalo med letoma 1941 in 1945. O številu žrtev obstaja več ocen, na podlagi raziskav pa so ugotovili, da je tam umrlo med 80 in 100 tisoč ljudi.

Slovesnost tudi v Flossenbürgu
V Nemčiji pa so se spominjali 60-letnice osvoboditve koncentracijskega taborišča v Flossenbürgu, ki so ga osvobodili Američani. V času druge svetovne vojne naj bi bilo v taborišču zaprtih okoli 100.000 ljudi, od tega se jih 30.000 od tam ni vrnilo. Grozote nacizma je tam doživelo tudi več kot 1.200 Slovencev, kar 526 jih konca vojne ni dočakalo.

Ob več sto preživelih so se slovesnosti udeležile tudi delegacije iz Poljske,
Češke, Ukrajine in drugih držav, tudi Slovenije.