Bosanski muslimani so Orićevo obsodbo pozdravili, v soboto ga je ob vrnitvi v Sarajevo na letališču pričakalo več tisoč ljudi. Foto: EPA
Bosanski muslimani so Orićevo obsodbo pozdravili, v soboto ga je ob vrnitvi v Sarajevo na letališču pričakalo več tisoč ljudi. Foto: EPA
Naser Orić v Haagu
Nekdanji poveljnik muslimanskih sil v Srebrenici je po mnenju mnogih vojni zločinec, ki bi moral biti kaznovan veliko strožje . Foto: EPA

Srbski obrambni minister je dejal, da je kazen Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije občutno prenizka in je velik udarec za žrtve in njihove družine. Po njegovih besedah to pomeni, da sta dve leti zapora dovolj za mučenje in smrt več sto ljudi, opustošenje vasi in rušenje pravoslavnih svetišč.

Stanića, ki je haaškemu sodišču v letih 2001 in 2002 sam predstavil ogromno bremenilnih dokazov proti Oriću in ki je sojenje tudi osebno spremljal, je razsodba prizadela kot človeka in strokovnjaka.

Tudi združenja srbskih žrtev vojne in združenja veteranov so odločitvi sodišča protestirala, saj je po njihovem mnenju Orić vojni zločibec, ki si zasluži veliko bolj ostro kazen. Predsednik Republike Srbske Dragan Čavić in zunanji minister BiH Mladen Ivanić sta dejala, da je sodba Oriću največja sramota in žalitev za vse žrtve vojne.

Le dve leti zaporne kazni
Orića je haaško sodišče v petek obsodilo na dve leti zaporne kazni, ker ni preprečil pobojev in mučenja srbskih ujetnikov, odredilo pa je tudi njegovo takojšnjo izpustitev, ker je v priporu že preživel več kot tri leta.

Orića je obtožnica bremenila odgovornosti zaradi kršitev mednarodnega vojnega prava v Srebrenici, kjer so bosanske sile v letih 1992 in 1993 napadle 50 srbskih vasi ter 11. julija 1995 pobile približno 8000 muslimanov.