Radikalci so se sprehodili tudi mimo televizije B92 in tudi na njeno poslopje nalepili plakat. Foto: EPA
Radikalci so se sprehodili tudi mimo televizije B92 in tudi na njeno poslopje nalepili plakat. Foto: EPA
Radikalci s slikami Ratka Mladića
Radikalci so liberalne demokrate zmerjali z ustaši. Foto: EPA

Provokacija v podporo najbolj iskanemu obtožencu haaškega sodišča, katere se je udeležilo okoli 200 radikalcev, je minila brez incidenta. Generalni sekretar stranke Aleksandar Vučić je dejal, da so se s tem odzvali na aretacijo človeka, ki je v torek Bulvar Avnoja prelepil s plakati, na katerih je bil napis Bulvar Ratka Mladića.

Vučić je povedal tudi, da je do današnje akcije pod geslom Svoboda 5 do 12 prišlo, ker v Srbiji svobode ni in ker otroci, mladi in vsi ostali, nimajo pravice misliti drugače, kot razmišlja "protisrbski režim Borisa Tadića in Vojislava Koštunice".

Bulvar Avnoja je srbska vlada pred kratkim odločila preimenovati v Bulvar Zorana Djindjića, kar je močno razjezilo radikalce. Pobudo za preimenovanje je lani podala Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, poleg radikalcev pa ji nasprotujejo tudi socialisti pokojnega Slobodana Miloševića, ki opozarajajo, da postopek preimenovanja Bulvarja še ni končan, ker ga morajo potrditi še mestni svetniki.

Djindjić je bil umorjen 12. marca 2003. Dvanajstim obtožencem za atentat na takratnega srbskega premierja pa je posebno sodišče v sredo odmerilo skupno 378 let zapora.

Še protesti proti plakatom in provociranje
Le nekaj sto metrov stran pa so se pred Mercatorjevim nakupovalnim centrom zbrali privrženci Liberalno-demokratske stranke, ki so nasprotovali početju radikalcev. V javnem sporočilu so liberalci zapisali, da so taki plakati žalitev za dostojne državljane, ki svojo prihodnost vidijo v Srbiji, kakršno si je zamislil Djindjič.

Zbrani so se z radikalci skoraj iz oči v oči soočili pri poslopju televizije B92, a je tu prišlo le do verbalnega obračunavanja, saj je za red poskrbela močno okrepljena policija. Pri tem naj bi radikalci liberalne demokrate zmerjali celo z ustaši.