Mahinda Radžapaksa je napisal odstopno izjavo. Foto: Reuters
Mahinda Radžapaksa je napisal odstopno izjavo. Foto: Reuters

"Premier je predsedniku države poslal svoj odstop," so sporočili iz Kolomba. Zanimivo je, da je predsednik država Gotabadža Radžapaksa mlajši brat premierja. Protestniki že dalj časa zahtevajo odstop obeh, tako predsednika kot premierja.

Državo že nekaj tednov pretresa nasilje. Foto: Reuters
Državo že nekaj tednov pretresa nasilje. Foto: Reuters

V Kolombu so se predtem spopadli privrženci šrilanške vlade in protestniki. V spopadih je bilo ranjenih najmanj 78 ljudi, v odgovor na nasilje pa je vlada v največje mesto v državi poslala vojsko.

Več kot tisoč privržencev vladajoče Šrilanške ljudske stranke je vdrlo v protestni tabor pred uradom predsednika Radžapakse in zažgalo šotore, ki so jih uporabljali protestniki. Policija je uporabila solzivec in vodne topove, da bi privržence vladajoče stranke razgnala.

Zaradi nasilja je bila po vsem otoku uvedena policijska ura. Vlada je v prestolnici namestila tudi več vojakov, da bi preprečila nadaljnje spopade.

Pomanjkanje dobrin

Otoško državo že en mesec pretresajo protesti, saj v državi primanjkujejo gorivo, zdravila in plin. Šrilanka si uvoza goriva, zemeljskega plina, zdravil in osnovnih živil ne more privoščiti zaradi hudega pomanjkanja deviz.