Parlamentarne volitve so bile predvidene za 22. maj, predsedniške pa za 31. julij.

V gibanju Hamas so predsednika iz stranke Fatah obtožili državnega udara.

Po novici o preložitvi volitev so se na ulicah Ramale zbrali protestniki. Foto: Reuters
Po novici o preložitvi volitev so se na ulicah Ramale zbrali protestniki. Foto: Reuters

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je odločitev o preložitvi označil za globoko razočaranje. Dodal je, da EU podpira kredibilne, vključujoče in transparentne volitve za vse Palestince.

To bi morale biti prve volitve po 15 letih

"Odločili smo se, da preložimo volitve (...) do takrat, ko bodo lahko naši ljudje izvrševali svoje demokratične pravice v Jeruzalemu," je na srečanju Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) glede parlamentarnih volitev, prvih po 15 letih, povedal Abas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejal je, da je mednarodno skupnost pozval, naj pritisne na Izrael, da bi dovolil predvolilno kampanjo in glasovanje v Vzhodnem Jeruzalemu, ki si ga je Izrael priključil leta 1967, Palestinci pa ga imajo za prestolnico svoje prihodnje države.

Zadnje volitve na palestinskih območjih so potekale leta 2006. Takrat so lahko prebivalci Vzhodnega Jeruzalema glasovali na obrobju mesta, več tisoč pa jih je glasove oddalo po pošti. Izraelsko zunanje ministrstvo je ta teden sporočilo, da so volitve notranja zadeva Palestincev in da se Izrael ne namerava vmešavati vanje ali jih preprečiti.

Vendar pa je Abas pojasnil, da volitev ne morejo pripraviti, ker izraelske oblasti niso mogle podati zagotovil glede Jeruzalema.

Hamas ogorčen nad preložitvijo

Palestinska volilna komisija je sporočila, da je prekinila priprave na volitve, za katere sta se januarja dogovorila Abasova sekularna stranka Fatah, ki nadzoruje Zahodni breg, in islamistično palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze.

"Fatah in palestinski predsednik nosita vso odgovornost za to odločitev in njene posledice, ki ne predstavljajo nič manj kot državni udar proti našemu (spravnemu) dogovoru," so sporočili iz Hamasa.

Kmalu po tistem, ko je Abas sporočil, da so preložili volitve, so se na ulicah Ramale zbrali protestniki, ki so bili kritični do tega. Protesti so potekali tudi v Jeruzalemu, kjer so se Palestinci spopadli z izraelsko policijo, ki je uporabila solzivec, da bi razgnala protestnike pred obzidjem starega mestnega jedra.

Napetosti v Jeruzalemu so izbruhnile minuli konec tedna, ko so se Palestinci spopadli z izraelskimi policisti, ker jim oblasti niso dovolile zbiranja na trgu v starem mestnem jedru po večernih ramazanskih molitvah. Po več dneh nemirov, v katerih je bilo poškodovanih več deset ljudi, je policija umaknila ovire, tako da so se lahko ljudje znova zbirali.

Po Abasovi napovedi, da so preložili volitve, pa so znova izbruhnili spopadi. Jeruzalemska policija je sporočila, da je aretirala dva človeka.