Vojakom Afriške unije v Darfurju se bodo pridružile tudi sile ZN-a. Foto: EPA
Vojakom Afriške unije v Darfurju se bodo pridružile tudi sile ZN-a. Foto: EPA

Novico je sporočil generalni sekretar ZN-a Kofi Annan po pogajanjih med ZN-om, EU-jem, Afriško unijo in Arabsko ligo. Dogovor so sprejeli na načelni ravni, treba je doreči še podrobnosti operacije. Misija naj bi štela 17.000 vojakov in 3.000 policistov, ki bodo po večini afriški, vodstvo misije pa bodo prevzeli Združeni narodi. Ti vojaki in policisti naj bi se pridružili 7.000 vojakom Afriške unije, ki dokaj neuspešno nadzorujejo razmere v sudanski pokrajini.

O natančnem številu pripadnikov misije se mora ZN sicer še posvetovati z vlado v Kartumu, udeleženci pogovorov pa so poudarili, da morajo vse strani v Darfurju takoj prekiniti sovražnosti, sudanska vlada in uporniki pa morajo podpisati mirovni sporazum.

Sudanski zunanji minister Lam Akol je izjavil, da dogovor o mirovni operaciji v Darfurju ne pomeni, da se bodo mirovne sile ZN-a pridružile enotam AU-ja, temveč naj bi ZN po njegovi beseda zagotavljal zgolj tehnično pomoč.

Zaradi nasilja v Darfurju je od leta 2003 umrlo že več kot 200.000 ljudi, dva milijona ljudi pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. Sudanski predsednik Omar Al Bašir je do zdaj zavračal navzočnost ZN-a v pokrajini, končno pa je privolil v namestitev vojaških sil, sestavljenih iz vojakov Afriške unije in ZN-a, ki bodo skušale umiriti razmere.