Na spomenik v spomin žrtvam, ki so življenje izgubili v koncentracijskem taborišču Buchenwald v Nemčiji, so položili vrtnico. Foto: EPA
Na spomenik v spomin žrtvam, ki so življenje izgubili v koncentracijskem taborišču Buchenwald v Nemčiji, so položili vrtnico. Foto: EPA
Zloglasni napis na taborišču: Delo osvobaja. Foto: EPA
Taborišče Auschwitz so sestavljala tri manjša taborišča: administrativno središče Auschwitz I, uničevalno taborišče Auschwitz II (Birkenau) in delovno taborišče Auschwitz III (Monowitz). Foto: EPA
Spominska obeležja na žrtve v Rižarni. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s slovensko Judinjo
Dan spomina na žrtve holokavsta

Na današnji dan je bilo osvobojeno največje nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz, ki ga je Generalna skupščina ZN-a pozneje izbrala za dan spomina na žrtve holokavsta. Glavni cilj holokavsta je bilo iztrebljanje evropskih Judov, pa tudi Romov in Slovanov. Med vojno so nacisti in njihovi somišljeniki (fašisti, ustaši) ubili šest milijonov Judov in pet milijonov Romov, Slovanov in drugih preganjanih skupin (homoseksualci).

Preberite si tudi intervju o holokavstu z Andrejem Pančurjem z Inštituta novejše zgodovine.

Samo v Auschwitzu je bilo v plinskih celicah ali v poskusih nacističnih znanstvenikov ubitih skoraj 1,5 milijona ljudi, največ Judov, pa tudi veliko Slovanov in Romov. Na območju nekdanjega taborišča v Auschwitzu so junija lani slovesno odkrili spominsko ploščo v slovenskem jeziku. V Auschwitz je bilo deportiranih 2.346 Slovencev, med njimi jih je več kot polovica umrla. Prvi transport je v taborišče prispel 14. junija 1940, med prvimi Jugoslovani, ki so prispeli tja, pa so bili prav Slovenci.

Vabimo vas k ogledu dokumentarne oddaje Šoa. Teža molka, ki bo na sporedu danes zvečer ob 21.00 na 1. programu TV Slovenija.
Taborišče Auschwitz je 27. januarja 1945 osvobodila ruska Rdeča armada, Generalna skupščina ZN-a pa je leta 2005 ta datum izbrala za dan spomina. Slovenska vlada je leta 2008 ta datum razglasila za nacionalni dan spomina na holokavst, tako da ga kot nacionalni spominski dan praznujemo prvič. Zveza združenj borcev je slovesnost pripravila v nedeljo.

Število slovenskih žrtev:
- v
koncentracijskih taboriščih je umrlo 26.234 ljudi, od tega največ, skoraj 9.000 v Dachauu in okoli 5.000 v Gonarsu (Italija). Veliko Slovencev je končalo tudi na Rabu in v Jasenovcu. To je bilo največje koncentracijsko taborišče na območju nekdanje Jugoslavije, ki ga je ustanovila Neodvisna država Hrvaška (NDH).

Beseda holokavst izhaja iz grških besed holos (celoten, cel) in kaustos (sežga), uporablja pa se jo za označitev genocida nad Judi, pa tudi Romi, Slovani, homoseksualci ter političnimi in verskimi oporečniki. Preganjanje in pobijanje so nacisti izvedli v več fazah: judovsko prebivalstvo so začeli preganjati leta 1938. V noči na 10. november 1938 so začeli izvajati načrtno uničenje Judov, ki so bili pred požiganjem sinagog, razbijanjem njihovih trgovin ter mučenjem in pobijanjem povsem nemočni. Zaradi številnih razbitih oken je ta noč v zgodovinski literaturi dobila ime kristalna noč.

Tipi nemških koncentracijskih taborišč:
konc. taborišče I. kategorije - jetniki, ki so se manj pregrešili z možnostjo prevzgojitve.
konc. taborišče II. kategorije - jetniki, ki so bili huje obtoženi, a z možnostjo prevzgojitve.
konc. taborišče III. kategorije - jetniki, ki jih ni mogoče prevzgojiti
Nemci so ustanovili koncentracijska taborišča, v katere so prepeljali Jude, Rome, Slovane in pripadnike drugih etničnih skupin iz številnih evropskih držav. Tam so jih prisilili delati, številni so umrli od izčrpanosti, za mnoge so bile usodni t. i. plinske celice in strelski vodi. Skupaj je bilo ustanovljenih 23 koncentracijskih taborišč, ki so bila samostojna, ki pa so imela organizacijsko pod sabo imela še 1.000 t. i. zunanjih taborišč.

Dan spomina dan, ki nas spominja na grozote
"Letos bomo povsod po svetu zaznamovali 64 let od osvoboditve največjega koncentracijskega taborišča na jugu Poljske. Trpljenje milijonov Judov in številnih drugih, ki so bili žrtve nacističnega in fašističnega nasilja v uničevalnih taboriščih, ne sme biti in ne bo nikoli pozabljeno. Med žrtvami so bili tudi številni Slovenci. Njihovega trpljenja se z globokim spoštovanjem spominjamo te dni. Dan spomina na holokavst je dan, ki nas spominja na grozote, ki so se dogajale v obdobju druge svetovne vojne. Tudi v preteklih letih je svet doživel primere genocida, tudi tu, v Evropi, blizu nas. Naj nas 27. januar vsako leto spomni na našo skupno dolžnost, da preprečimo tovrstne grozote v prihodnje," je v izjavi za javnost zapisal predsednik države Danilo Türk.

"27. januar - dan osvoboditve največjega koncentracijskega taborišča Auschwitz - je tako postal dan, ki mednarodno skupnost opominja na to, da je bila posledica holokavsta poboj šestih milijonov oziroma ene tretjine takrat živečega judovskega prebivalstva skupaj s predstavniki številnih drugih manjšin, tako nazorskih kot tudi drugih. Na spominski dan žrtev holokavsta se tako z vsem spoštovanjem spominjamo vseh žrtev tega temnega obdobja človeške zgodovine: Romov, Sintov, duševno in telesno prizadetih, pripadnikov različnih verskih ločin, političnih zapornikov, Slovanov in med njimi tudi vseh Slovencev, ki so bili iz kakršnega koli razloga internirani v nacistična koncentracijska taborišča," so v izjavi za javnost zapisali na MZZ-ju.

K. T.

Pogovor s slovensko Judinjo
Dan spomina na žrtve holokavsta