Število prosilk za t. i. dovoljenje L je v zadnjih letih znatno upadlo. Foto: Reuters
Število prosilk za t. i. dovoljenje L je v zadnjih letih znatno upadlo. Foto: Reuters

Švica je leta 1995 začela podeljevati osemmesečna delovna dovoljenja ženskam iz držav nečlanic EU-ja, ki so si želele priti v državo in delati kot striptizete ali kabaretske plesalke.

Program naj bi ščitil ženske, ki bi bile sicer ranljive za trgovce z belim blagom, največ tovrstnih vizumov pa so podelili plesalkam iz Rusije, Dominikanske republike in Tajske, poroča AFP.

A po dolgotrajni preiskavi so švicarske oblasti leta 2014 ugotovile, da ima program prav nasprotni učinek in da ne opravlja več svoje varovalne vloge, saj je bilo nekaj prejemnic tega delovnega vizuma po prihodu v Švico prisiljenih v prostitucijo. "Ženske so prisiljene piti alkohol in se prostituirati, to dokazati pa je zelo težko," je takrat povedala pravosodna ministrica Simonetta Sommaruga.

Program je bil tako s 1. januarjem 2016 uradno ukinjen, je potrdila tiskovna predstavnica urada za priseljevanje Lea Wertheimer. Kot je še povedala Wertheimerjeva, je v letu 2014 t. i. "vizum za striptizete" prejelo 751 žensk, leta 2015 pa 712, kar je precej manj kot v prvem letu programa, ko je bilo izdanih kar 5.686 dovoljenj.

V 10 letih 10.700 vizumov
Od leta 2005 je vizume, imenovane "dovoljenje L", prejelo več kot 10.700 žensk. Predlagatelji dovoljenj so trdili, da dajejo ti vizumi ženskam možnost znatnega zaslužka v premožni Švici, tako da lahko nato denar pošiljajo domov svojim družinam. A kritiki so trdili, da je program postal preveč skorumpiran in da so prekupčevalci in posredniki, potem ko so ženskam pomagali do dovoljenj, zahtevali denar v povračilo.

Velja pa omeniti, da čeprav je "dovoljenje L" za nedržavljane EU-ja ukinjeno, bodo ženske iz držav članic EU-ja še vedno lahko zaprosile za take delovne vizume, s katerim bodo lahko delale v nočnih klubih.