Švicarska podružnica britanske banke HSBC se je znašla v središču pozornosti, saj je svojim premožnim strankam svetovala, kako naj se izognejo plačilu davkov. Foto: Reuters
Švicarska podružnica britanske banke HSBC se je znašla v središču pozornosti, saj je svojim premožnim strankam svetovala, kako naj se izognejo plačilu davkov. Foto: Reuters
Swiss Leaks
Največje razkritje bančnih dokumentov v zgodovini je že dobilo ime Swiss Leaks. Foto: ICIJ
Slovenija
Med "spornimi" računi se je znašlo tudi 26 računov, povezanih s Slovenijo, ki naj bi jih imelo odprtih 13 ljudi. Foto: ICIJ

Več kot 140 novinarjev iz 45 držav, združenih v Mednarodnem konzorciju preiskovalnih novinarjev (ICIJ) s sedežem v Washingtonu, je v sodelovanju z britanskima Guardianom in BBC-jem, francoskim Le Mondom, ameriškim programom 60 Minutes, nemškim časopisom Süddeutsche Zeitung ter več kot 45 drugimi mediji, razkrilo, da je švicarska podružnica britanske banke HSBC premožnim strankam z vsega sveta pomagala utajiti večmilijonske vsote denarja.

"HSBC je imel koristi od poslovanja s trgovci z orožjem, ki dobavljajo bombe otroškim vojakom v Afriki, s preprodajalci s krvavimi diamanti in drugimi mednarodnimi odpadniki," so v svojem poročilu zapisali novinarji ICIJ-ja, ki so dodali še, da so se uslužbenci HSBC-ja zavedali namere strank, da ohranijo denar skrit pred nacionalnimi organi.

Dokumenti, ki so jih razkrili novinarji in so jih poimenovali SwissLeaks, pokrivajo obdobje med letoma 2005 in 2007 in predstavljajo največje razkritje nečednih bančnih poslov v zgodovini. Na tajnem seznamu je 106.000 strank iz 203 držav. Največji posamični znesek na razkritih računih je dve milijardi dolarjev, vsi komitenti skupaj pa naj bi pred oblastmi skrili skoraj 120 milijard dolarjev.

Bančni uslužbenci premožnežem pomagali skriti denar
Pri švicarski podružnici britanskega bančnega velikana so imeli račune odprti kriminalci, skorumpirani gospodarstveniki, politiki in zvezdniki. Podatki, ki so jih razkrili novinarji, kažejo, kako so bančni uslužbenci strankam pomagali skriti denar. Komitentom so dovolili, da so dvigovali velike količine denarja, pogosto v tujih valutah, s katerimi v Šivici ne poslujejo pogosto, tržili so sheme, ki so premožnim strankam dovoljevale, da so se izognili evropskim davkom, sodelovali so s strankami, da bi skrili njihove "črne" račune pred domačimi oblastmi, in odpirali račune mednarodnim kriminalcem, skorumpiranim poslovnežem in drugim posameznikom, ki so nosili visoka tveganja.

Na seznamu so se znašli številni nekdanji in sedanji politiki iz Velike Britanije, Rusije, Indije in nekaterih afriških držav, Savdske Arabije, Bahrajna ter jordanske in maroške kronane glave. Med njimi je mogoče najti sorodnike in člane vlade sirskega predsednika Bašarja Al Asada, nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in nekdanjega kitajskega premierja Li Penga.

13 ljudi, povezanih s Slovenijo, imelo odprtih 26 računov
Med letoma 1993 in 2006 je bančne račune pri banki HSBC v Švici odprlo tudi 13 ljudi, ki so povezani s Slovenijo. Od tega jih ima pet slovenski potni list oz. državljanstvo. Skupaj imajo na 26 računih približno 24,5 milijona dolarjev, velika večina denarja je na enem samem računu. Kdo so ti ljudje, ki imajo pri HSBC-ju odprte račune, na strani ICIJ-ja ne piše.

Iz HSBC-ja, ki je sicer največja evropska banka in druga največja banka na svetu, če merimo po obsegu bilančne vsote, so se na obtožbe že odzvali. Priznali so, da je morda v preteklosti prihajalo do nečednih poslov, a da so leta 2008 začeli korenito prestrukturiranje, prav zato, da bi preprečili uporabo storitev za utajo davkov ali pranje denarja. Pojasnili so še, da so v tem času številne bančne račune, ki so se znašli na seznamu, že zaprli.

Koncern ICIJ je javnost razburil že konec lanskega leta z afero LuxLeaks, ko je razkril več sto primerov, v katerih so se mednarodni koncerni v Luksemburgu izogibali plačevanju davkov.

Britanska banka HSBC pomagala prati denar
Britanska banka prala denar
Britanska banka HSBC pomagala prati denar
Britanska banka prala denar