Tadić je srbsko politično srenjo pozval, naj ne zlorabljajo omenjenih resolucij za sovražni govor. Foto: EPA
Tadić je srbsko politično srenjo pozval, naj ne zlorabljajo omenjenih resolucij za sovražni govor. Foto: EPA
Jelko Kacin
Evropski poslanec Jelko KAcin je pozdravil Tadićevo odločitev o sprejemu resolucij. Foto: www.kacin.si

Kot je povedal Boris Tadić za Politiko, je resolucijo o Srebrenici predlagal, saj "to vprašanje ni strankarsko niti politično, temveč vprašanje vrednot in morale". Srbski predsednik je dejal, da je resolucija o genocidu v Srebrenici že pripravljena in jo bo vlada obravnavala v najkrajšem mogočem času. Ob tem je dejal, da morata biti resoluciji o Srebrenici in o srbskih žrtvah ločeni.

"Ta resolucija naš narod rešuje prekletstva, ščiti naš nacionalni interes in potrjuje, da ne obstaja kolektivna krivda in da ima vsak zločinec ime in priimek," je dejal Tadić. Zaveda se, da resoluciji ne bodo vsi sprejeli z odobravanjem, vendar bo dokument po njegovem koristen za srbski narod in za državo.

Tadić je vse akterje na srbski politični sceni pozval, naj se vzdržijo strankarskih sporov, zlorab te teme in sovražnega govora, da bi dosegli soglasje o tem vprašanju. Na njegovo napoved se je že odzval predsednik Republike srbske Milorad Dodik. Dejal je, da oblasti v Banjaluki zavračajo priznanje zločinov v Srebrenici, kjer je bilo ubitih več kot 8.000 Bošnjakov. "Za nas je nesprejemljivo, da se zaznamuje samo en dogodek in da se mu daje poseben zgodovinski pomen," je dejal.

Za Dodika ni sporno, da se je zločin v Srebrenici zgodil, vendar pa bi ga bilo po njegovem treba postaviti na isto raven z drugimi zločini, storjenimi med vojno v Bosni in Hercegovini.

Kacin: Srbija se mora distancirati od vseh vojnih zločinov
Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) je pozdravil Tadićevo napoved. "Obsodba tega najstrašnejšega zločina na Zahodnem Balkanu bi morala biti prioriteta v naporih Srbije, da se distancira od vseh vojnih zločinov, ki težko bremenijo njeno preteklost," poudarja Kacin in dodaja, da bi resolucija doprinesla "k nabiranju pozitivne energije tako v Beogradu kot Bruslju."

Evropski poslanec meni, da bi Beograd najpozitivnejše sporočilo poslal, če bi parlament sprejel le eno resolucijo, ki eksplicitno obsoja samo zločin v Srebrenici. S sprejetjem druge resolucije bi srbski parlament v določeni mere relativiziral in oslabil sporočilo, s katerim želi obsoditi genocid v Srebrenici, v sporočilu za javnost dodaja Kacin.