Novega premierja cenijo v vojaških in političnih krogih. Foto: EPA
Novega premierja cenijo v vojaških in političnih krogih. Foto: EPA
Surajud Čulanont
Novi premier si bo prizadeval za vnovično vzpostavitev demokracije na Tajskem. Foto: EPA

63-letni upokojeni general, ki je za začasno vodenje vlade dobil odobritev tajskega kralja Bomibola Aduljadeja, je prisegel pred najvišjimi predstavniki vojske. Poveljnik vojske in vodja državnega udara Sondija Buniaratkalina je prebral kraljevo izjavo in tako Surajuda potrdil kot 24. premierja Tajske, ki naj bi državo vodil do volitev, torej predvidoma do oktobra prihodnje leto.

Glavna premierjeva naloga je vnovična vzpostavitev demokracije. Obljubil je, da bo vladni kabinet sestavil v tednu dni in da bo vlada pred gospodarsko rastjo dala prednost sreči in blaginji ljudstva. Dejal je tudi, da bo skušal rešiti politični razkol v državi in ustaviti islamske vstaje na jugu države.

Začasna ustava
Kralj je potrdil tudi novo začasno ustavo, ki jo je sestavila vojska in so jo prebrali na nacionalni televiziji. Ustava predvideva sestavo 250-članskega enodomnega parlamenta, poslance bo izbrala vojska, imenoval pa jih bo kralj. V ustavi si je vojska pridržala pravico do zamenjave vlade.

Vojska bo sestavila tudi ekipo, ki bo izdelala novo, stalno ustavo. Ta naj bi bila končana do volitev leta 2007. Vladajoči vojaški svet se bo imenoval svet za državno varnost, njegova naloga pa bo svetovanje vladi pri varnostnih vprašanjih.

Surajud zelo ugleden človek
General Surajud je vojaški veteran, ki je izjemno cenjen tako v vojaških kot v političnih krogih. V vojski je preživel 40 let, najbolj pa se je izkazal ob varovanju meje s Kambodžo v 80. letih prejšnjega stoletja. Velik ugled si je prislužil tudi z vodenjem poveljstva tajske vojske, ko je izvedel reformo vojske in vojsko umaknil iz politike.

Tajska vojska je 19. septembra z državnim udarom strmoglavila takratnega premierja Taksina Šinavatro.