Timošenkova je prepričana, da je Juščenko z razpustitvijo vlade uničil prihodnost države. Foto: EPA
Timošenkova je prepričana, da je Juščenko z razpustitvijo vlade uničil prihodnost države. Foto: EPA

Timošenkova trdi, da je Juščenko z razpustitvijo vlade in imenovanjem novega premierja praktično uničil politično zavezništvo, nastalo v oranžni revoluciji. Po njenem mnenju je Juščenkov korak povsem nelogičen.

Dejala je še, da na prihodnjih volitvah ne bo podprla Juščenkovega tabora. Povedala je, da so Juščenkovi tesni sodelavci spletkarili proti njej vse od začetka leta, ko je prevzela premierski stolček. Timošenkova in Juščenko sta bila med oranžno revolucijo tesna zaveznika.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko pa je parlament pozval, naj po četrtkovi odstavitvi vlade podpre kandidata za novega premierja.

Voditeljem parlamentarnih strank je dejal, naj mu pomagajo stabilizirati državo in sodelujejo z novo vlado.

V četrtek več odstopov
Juščenko se je za zamenjavo vlade odločil po korupcijskem škandalu, ki je izbruhnil prejšnji teden. Zaradi afere sta v četrtek odstopila tesen Juščenkov sodelavec in sekretar varnostnega sveta Petro Porošenko, ki je obtožen korupcije, in namestnik Timošenkove Nikolaj Tomenko, ki je dejal, da ne more delati v vladi, ki jo načenja korupcija. Po odstavitvi vlade je odstopil še vodja državne varnosti Oleksander Turčinov, tesen zaveznik Timošenkove.