Tožilstvo se je pri dokazovanju krivde Ahmeda Dume zateklo k neobičajni argumentaciji. Foto: EPA
Tožilstvo se je pri dokazovanju krivde Ahmeda Dume zateklo k neobičajni argumentaciji. Foto: EPA

Ahmed Maher, Ahmed Duma in Mohamed Ade so po mnenju sodišča krivi tudi za razgrajanje in za napad na varnostne sile pred sodiščem v Kairu prejšnji mesec, ko so tam potekali nezakoniti protesti. Poleg zaporne kazni morajo vsi plačati še po 50.000 egiptovskih funtov oziroma 5.200 evrov globe. Triletna zaporna kazen je sicer največ, kar nedavno sprejeti zakon o javnih shodih omogoča.

"Presenečena sem. Nisem pričakovala, da bodo sprejeli najhujšo obsodbo doslej, da se bodo tako maščevali protestnikom iz revolucije," je po poročanju Al Džazire dejala soustanoviteljica gibanja 6. april Amal Šaraf. "Oblasti bodo za to plačale," je dodala.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za prve obsodbe neislamističnih protestnikov od julijske odstavitve nekdanjega predsednika Mohameda Mursija. Nove egiptovske oblasti so se namreč odtlej ubadale predvsem s protesti Mursijevih privržencev.

Dokaz za krivdo je pozivanje k prenehanju nasilja
Zanimivo, celo bizarno, pri tem procesu je, da je tožilstvo krivdo enega izmed obsojencev, Ahmeda Dume, dokazovalo z dejstvom, da je Duma protestnike pozival k prenehanju protestiranja, ko je postal protest nasilen. To naj bi bil po mnenju tožilstva dokaz, da je Duma pomagal pri organizaciji demonstracij.

Vsi trije obsojenci so bili vodilni disidenti v času Mubarakove vladavine. Maher je bil tudi ustanovitelj opozicijskega gibanja 6. april, ki je leta 2011 vodilo upor proti Mubaraku. Vsi trije so sicer podprli vojsko pri udaru zoper Mursiju, ki so mu očitali izdajo načel revolucije iz leta 2011.

Vojska omejuje pravico do protestov
Začasni egiptovski predsednik Adli Mansur je 24. novembra podpisal zakon, s katerim so poostrili pravila glede javnih shodov, kar je tako v Egiptu kot v tujini izzvalo ostre kritike. V skladu z novim zakonom morajo tako organizatorji o protestih policijo obvestiti tri dni prej, policija pa ima možnost, da jih prepove, če oceni, da predstavljajo grožnjo javnemu miru.