Predlog zakona o amnestiji je izzval množične proteste, nazadnje so potekali v nedeljo.  Sanchezu so nasprotniki amnestije očitali, da je izdajalec domovine. Foto: EPA
Predlog zakona o amnestiji je izzval množične proteste, nazadnje so potekali v nedeljo. Sanchezu so nasprotniki amnestije očitali, da je izdajalec domovine. Foto: EPA

Predlog zakona je bil zavrnjen s 179 glasovi proti in 171 za. Katalonski separatisti Junts so glasovali proti zakonu, potem ko jim v zadnjem trenutku ni uspelo doseči dogovora z vladajočo Sanchezovo stranko. Junts, ki ga vodi Carles Puigdemont, proti kateremu sicer potekajo številni sodni postopki, tudi zaradi terorizma, je želel, da se iz predloga zakona odstranijo vse izjeme, povezane s terorizmom, saj nekatere njegove politike trenutno preiskujejo sodišča zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom.

"Junts ne more sodelovati pri tem, da bi bil ves katalonski separatizem izpostavljen samovolji spolitiziranega španskega pravosodja," je dejala poslanka Miriam Nogueras in dodala, da je trenutni predlog amnestije preveč selektiven in ima vrzeli.

Sanchezovi socialisti so vztrajali, da nekaterih zločinov, ki vključujejo obtožbe, povezane s terorizmom, ni mogoče oprostiti.

Predlog zakona so predlagali socialisti v zameno za podporo premierjevemu novemu mandatu od katalonskih separatističnih strank Esquerra Republicana de Catalunya in Junts.

Amnestija bi zajela vse dogodke, povezane s katalonsko neodvisnostjo od leta 2012, vključno s simboličnim glasovanjem leta 2014 in referendumom o neodvisnosti leta 2017, ki ju je sodišče razglasilo za nezakonito.

Amnestija bi koristila več sto separatistom in nekaterim policistom, ki so med referendumom vdrli na volišča. Sanchez, ki je v preteklosti nasprotoval amnestiji in še vedno zavrača referendum o neodvisnosti, je trdil, da je predlog zakona namenjen spodbujanju sprave, konservativna opozicija pa ga je obtožila spodkopavanja pravne države.

V skladu s postopkom se bo predlog zakona zdaj vrnil v obravnavo v parlamentarni odbor in bi ga sčasoma lahko vrnili v ponovno glasovanje v spodnji dom.

Španski spodnji dom zavrnil predlog zakona o pomilostitvi katalonskih separatistov