Policisti so izvedli racijo v opozicijskih šotorih blizu ukrajinskega parlamenta, pri čemer so izbruhnili spopadi. Foto: Reuters
Policisti so izvedli racijo v opozicijskih šotorih blizu ukrajinskega parlamenta, pri čemer so izbruhnili spopadi. Foto: Reuters
Kijev
V spopadih je bilo ranjenih šest protestnikov in štirje policisti. Foto: Reuters

Podporniki Sakašvilija so oktobra lani v bližini ukrajinskega parlamenta postavili šotore, v katerih so redno pripravljali proteste proti korupciji, na katerih so ukrajinskega predsednika Petra Porošenka pozivali k odstopu. Februarja so ukrajinske oblasti nekdanjega gruzijskega predsednika izgnale. Takrat je večina protestnikov tudi zapustila šotorišče, ostalo je le še nekaj deset aktivistov.

Policija je v šotorih izvedla racijo, je pojasnil vodja kijevske policije Andrij Kriščenko. Najmanj 50 ljudi, ki so se upirali policiji, pa so aretirali. Racijo so izvedli v sklopu preiskave dogodka decembra lani, ko so protestniki zavzeli neko zgradbo v središču Kijeva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med racijo so se protestniki spopadli s policijo. "Šest protestnikov je moralo poiskati zdravniško pomoč, ranjeni pa so bili tudi štirje policisti," je povedal Kriščenko. V raciji so policisti zasegli tudi granate, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sakašvili izgnan na Poljsko
Sakašviliju ukrajinsko tožilstvo očita organizacijo protivladnih protestov, ki naj bi jih financirali tisti, ki so blizu nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Nekdanjega gruzijskega predsednika so v Ukrajini aretirali že decembra lani. Protestnikom je takrat uspelo, da so ga rešili iz policijskega vozila. Sledila je še ena aretacija.

Ukrajinska mejna policija mu je pretekli teden prepovedala vstop v državo za tri leta. Ukrajinske oblasti so ga sredi februarja izgnale na Poljsko, od koder se je preselil na Nizozemsko, k družini svoje žene Nizozemke.