Ukrajinska volilna komisija naj bi prve neuradne izide volitev sporočila v torek. Foto: EPA
Ukrajinska volilna komisija naj bi prve neuradne izide volitev sporočila v torek. Foto: EPA
Viktor Janukovič
Nekdanji predsednik Janukovič se na politično prizorišče vrača v velikem slogu. Foto: EPA

Menim, da volitve predstavljajo močno nasprotje temu, čemur smo bili priča preteklo nedeljo v Belorusiji.

predstavnik Bele hiše Scott McClellan

Po polovici preštetih glasov naj bi Stranka regij nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča dobila dobrih 27 odstotkov glasov, blok nekdanje premierke Julije Timošenko pa 23,4 odstotka.

Stranko predsednika Viktorja Juščenka, ki je konec leta 2004 vodil oranžno revolucijo, je podprlo 16,3 odstotka volivcev.

Triodstotni prag za vstop v parlament naj bi uspelo prestopiti še trem strankam, socialistom, komunistom in bloku Natalije Vitrenko, Ljudski opoziciji. Prvi neuradni končni izidi volitev v 450-člansko vrhovno rado naj bi bili znani v torek, najverjetneje pa bodo precej drugačni od izidov vzporednega glasovanja.

Juščenko: Zmagali volivci
Juščenko, ki je največji poraženec volitev, je izide komentiral s trditvijo, da so volivci potrdili demokratično izbiro in da so prav oni edini zmagovalec volitev. Sicer pa o prihodnji koaliciji ni govoril.

UKRAJINSKE VOLITVE
- 450-članski parlament
- sodelovalo je 45 strank
- glavni tekmeci: Viktor Janukovič, Viktor Juščenko, Julija Timošenko

Kdo skupaj v koaliciji?

Predsednik Juščenko, za katerega bi objavljeni vzporedni izidi pomenili hud poraz, že napoveduje pogovore za oblikovanje oranžne koalicije, glede na trenutne izide pa bi najstabilnejšo večino v vrhovni vladi lahko dobila zveza Janukovič-Timošenko. Timošenkova je povezavi z Janukovičem do zdaj odločno nasprotovala, medtem pa je Janukovič že razglasil zmago.

Timošenkova v primeru oranžne koalicije z Juščenkom zahteva položaj predsednice vlade, koalicijo pa naj bi tvorili skupaj s socialisti, ki so bili na Juščenkovi strani že med protesti leta 2004. Po vzporednih izidih bi te tri stranke imele v parlamentu 255 sedežev.

Ovse zadovoljen z volitvami
Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki ima v Ukrajini svoje opazovalce, je volitve označila za svobodne in demokratične, poleg tega pa naj bi pokazale resničen napredek k pravi demokraciji. Organizacija je ocenila, da so bile tokratne volitve čisto nasprotje preteklosti. Predvolilna kampanja naj bi bila dinamična in tekmovalna, v medijih pa naj bi bile zastopane vse opcije.

ZDA vesele, Rusija upa
Potek volitev je pozdravila tudi Bela hiša, ki je prepričana, da so bile volitve svobodne in poštene. Sporočila je še, da se ameriška administracija že veseli sodelovanja z novo ukrajinsko vlado.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je izrazil upanje, da bo prihodnja vlada bolj naklonjena dvostranskim odnosom z Rusijo.

Menim, da volitve predstavljajo močno nasprotje temu, čemur smo bili priča preteklo nedeljo v Belorusiji.

predstavnik Bele hiše Scott McClellan