Timošenkova in Juščenko bosta na bližajočih se volitvah verjetno stala na nasprotnih bregovih. Foto: EPA
Timošenkova in Juščenko bosta na bližajočih se volitvah verjetno stala na nasprotnih bregovih. Foto: EPA
Zaupanje Ukrajincev v novo oblast je hitro padlo. Foto: EPA
Petro Porošenko
Porošenko je tesen Juščenkov sodelavec. Foto: EPA

Mandatar za sestavo nove vlade je postal pokrajinski guverner Jurij Jehanurov, ki je dejal, da bo njegova najpomembnejša naloga zagotoviti stabilnost. Jehanurova mora potrditi parlament, kjer pa Juščenkov tabor nima zagotovljene stabilne večine.

"Ustaviti moramo naraščanje razočaranja javnosti in poskrbeti, da ljudje ne bodo podvomili o naših idealih", je svojo odločitev o odstavitvi vlade komentiral Juščenko. Povedal je, da je bila odstavitev vlade nujna, saj so spori znotraj administracije začeli vplivati na uresničevanje ciljev, ki jih je zastavil vladi po oranžni revoluciji.

Konec ljubezni?
Juščenko in Timošenkova sta bila voditelja t. i. oranžne revolucije, ki je konec lanskega leta pripeljala do menjave oblasti. V zadnjem času so se med obema kresale iskre zaradi različnih pogledov na gospodarsko reformo.

Nekateri analitiki menijo, da je odstavitev vlade povezana z parlamentarnimi volitvami, ki bodo marca prihodnje leto, kjer naj bi Juščenko in Timošenkova stala na nasprotnih straneh.

Odstopi se vrstijo
Juščenko je sprejel tudi odstop sekretarja varnostnega sveta Petra Porošenka, ki je obtožen korupcije. Porošenko, sicer tesen Juščenkov sodelavec, je dejal, da ne želi ovirati preiskave obtožb.

Poleg Porošenka sta odstopila tudi namestnik premierke Nikolaj Tomenko, ki je v odstopni izjavi dejal, da ne želi delati v vladi, ki jo načenja korupcija, in vodja državne varnosti Oleksander Turčinov, tesen sodelavec Timošenkove. Njegovo mesto bo zasedel Igor Drižčani.

Korupcijski škandal je izbruhnil 3. septembra, ko je odstopil vodja osebja v Juščenkovem kabinetu Oleksander Zinčenko in namignil na korupcijo v krogih blizu predsedniku.

Odziv Putina in Sakašvilija
Juščenkovo odločitev je že pozdravil predsednik Gruzuije Mihail Sakašvili.Po njegovem Juščenko dobro ve, kaj je treba storiti v odločilnem trenutku. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je dejal, da krize v Ukrajini ne gre dramatizirati, saj bodo po njegovem prepričanju ukrajinski voditelji našli pot iz krize.