Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Reznikov, ki je bil na čelo obrambnega ministrstva imenovan tri mesece pred začetkom ruske vojaške agresije na Ukrajino, vodi pogovore Kijeva o nadaljnji vojaški pomoči zaveznikov ukrajinski vojski.

"Pričakujem, da bo parlament podprl kandidata," je v večernem nagovoru dejal Zelenski, ki je dodal, da je bil razrešeni minister Reznikov na položaju 550 dni vojne. Zelenski je izrazil prepričanje, da ministrstvo za obrambo potrebuje drugačen pristop in drugačne oblike sodelovanja z vojsko in širšo družbo kot celoto.

Umerov, 41-letni krimski Tatar, sicer ekonomist in nekdanji poslanec, je od lani na čelu sklada za državno premoženje, sodeloval naj bi tudi v pogajanjih glede črnomorskega sporazuma o izvozu žita.

Razrešeni Oleksij Reznikov. Foto: Reuters
Razrešeni Oleksij Reznikov. Foto: Reuters

Razrešeni Reznikov, ki je sicer z malo vojaškimi izkušnjami postal eden najbolj prepoznavnih obrazov v boju Ukrajine proti ruski vojaški agresiji, se je zadnje mesece z zahodnimi državami uspešno pogajal o dobavi vojaške opreme, predvsem sodobnejših sistemov. Se je pa njegovo ministrstvo soočalo z več obtožbami o korupciji.

Januarja je tako izbruhnila korupcijska afera zaradi nepravilnosti pri nakupu hrane za vojake po cenah, ki so bile do trikrat višje od maloprodajnih cen v trgovinah, ki je odnesla direktorja nabavnega oddelka na obrambnem ministrstvu Bohdana Hmelnickega, Reznikov pa je tedaj ostal na položaju.

Porabljeni izstrelki na frontni liniji na obrobju mesta Liman. Foto: AP
Porabljeni izstrelki na frontni liniji na obrobju mesta Liman. Foto: AP

Ukrajinski general oznanil prebitje prve ruske obrambne linije na jugu in priznal težke izgube

Ukrajinski general Oleksandr Tarnavski je zatrdil, da so ukrajinske sile pri Zaporožju na jugu države prebile prvo linijo ruske obrambe. Ruske sile so medtem v regiji Odesa izvedle nove napade z brezpilotnimi letalniki.

Tarnavski, ki vodi ukrajinsko protiofenzivo na jugu, je v pogovoru za Guardian dejal, da je ukrajinska vojska po več tednih odstranjevanja min prebila prvo linijo ruske obrambe, zato zdaj pričakujejo hitrejše napredovanje, saj je druga obrambna linija ruske vojske šibkejša.

Ocenil je namreč, da je ruska vojska namenila 60 odstotkov svojega časa in virov za postavitev prve obrambne linije in le po 20 odstotkov za drugo in tretjo linijo, saj po njegovih besedah Moskva ni pričakovala, da bi lahko ukrajinske sile prišle tako daleč.

"Zdaj smo med prvo in drugo obrambno linijo," je dejal Tarnavski in dodal, da ukrajinski vojaki zdaj utrjujejo svoje položaje. Dodal je, da so se več tednov korak za korakom ukvarjali s čiščenjem ogromnega minskega polja. "Ruski vojaki za tem poljem so samo stali in čakali na nas," je dejal.

Toda zdaj, ko so to linijo prebile, lahko ukrajinske sile znova uporabljajo tanke in druga oklepna vozila. Kot znak, da Moskva čuti pritisk, je na območje premestila vojake s frontnih linij iz Hersona na zahodu in Limana na severovzhodu, pa tudi iz notranjosti Rusije, je dejal general. "Sovražnik vleče rezerve ne le iz Ukrajine, ampak tudi iz Rusije. Toda prej ali slej bo Rusom zmanjkalo vseh najboljših vojakov. To nam bo dalo zagon, da bomo napadali bolj in hitreje," je dejal Tarnavski. "Vse je pred nami."

Priznanje težkih izgub

Ob tem je priznal, da je Ukrajina, ko je junija sprožila protiofenzivo, "porabila več časa, kot je pričakovala" zaradi miniranega ozemlja, ki ga je bilo treba očistiti. Poleg tega je napredovanje oteževala evakuacija ranjencev.

Tarnvaskij je priznal tudi težke izgube za Kijev. "Bliže kot je zmaga, težje je. Zakaj? Ker na žalost izgubljamo najmočnejše in najboljše," je povedal. Zdaj se je po njegovem treba osredotočiti na določena področja in dokončati delo, "ne glede na to, kako težko nam je".

Intervju z generalom je objavljen v času, ko se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otepa kritik zaradi počasnega napredovanja ukrajinske protiofenzive za ponovno zavzetje ozemlja izpod ruskega nadzora.

Posledice napada v Odesi. Foto: Reuters
Posledice napada v Odesi. Foto: Reuters

V ruskem napadu z brezpilotniki v Odesi dva ranjena

V ruskem napadu z brezpilotnimi letalniki v regiji Odesa na jugu Ukrajine, ki je bil usmerjen proti pristaniški infrastrukturi na Donavi blizu meje z Romunijo, sta bila ponoči ranjena dva civilista, so sporočile obrambne sile južne Ukrajine. Pri tem so sestrelile 22 brezpilotnikov.

Ukrajinske letalske sile so pojasnile, da so ruske sile ponoči v Odesi izvedle več napadov z brezpilotnimi letalniki šahed iranske izdelave in da jih je ukrajinska protizračna obramba uničila 22 od skupno 25. Dodali so, da je bila zadeta pristaniška infrastruktura, zaradi česar je izbruhnil požar, ki pa so ga gasilci hitro pogasili.

Ruska vojska je kasneje sporočila, da je ponoči z brezpilotnimi letalniki zadela ukrajinsko pristanišče Reni na Donavi na jugu Ukrajine. Tarča napada naj bi bila "skladišča goriva" v Reniju, ki leži v bližini meje z Romunijo, sicer članico zveze Nato.

"Danes ponoči je ruska vojska izvedla skupinski napad z brezpilotnimi letalniki na skladišča goriva, ki jih uporabljajo za oskrbo vojaške opreme oboroženih sil Ukrajine v pristanišču Reni v regiji Odesa," je sporočila vojska, ki je dodala, da so bile vse tarče zadete.

Romunsko obrambno ministrstvo pa je danes ostro obsodilo ponavljajoče se ruske napade na ukrajinsko infrastrukturo ob Donavi blizu romunske meje. Ministrstvo "najostreje opozarja, da so ti napadi na civilne cilje in infrastrukturo v Ukrajini neupravičeni in v močnem nasprotju s pravili mednarodnega humanitarnega prava", poroča AFP.

Potem ko je julija propadel mednarodni dogovor o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, je Rusija okrepila napade na južni ukrajinski regiji Odesa in Mikolajiv, kjer sta pristanišče in infrastruktura, ki so ključnega pomena za prevoz žita. Prejšnji mesec je prek začasnega koridorja prva civilna tovorna ladja iz Ukrajine prek Črnega morja kljub ruski blokadi prispela v Carigrad.

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je v soboto sporočil, da sta začasni črnomorski koridor za žito prepluli še dve ladji.

Ožino Bospor sta prečkali še dve ukrajinski ladji z žitom. Foto: EPA
Ožino Bospor sta prečkali še dve ukrajinski ladji z žitom. Foto: EPA

280.000 pogodb o služenju vojaškega roka

Podpredsednik ruskega varnostnega sveta, nekdanji predsednik Dmitrij Medvedjev, pa je dejal, da se je v Rusiji letos za poklicno služenje vojaškega roka prijavilo približno 280.000 ljudi. "Po podatkih ministrstva za obrambo je bilo od 1. januarja v vrste oboroženih sil na podlagi pogodbe sprejetih približno 280.000 ljudi, vključno z rezervisti," je Medvedjeva citirala državna tiskovna agencija TASS.

Rusija je lani objavila načrt, da bo povečala število vojaškega osebja za več kot 30 odstotkov na 1,5 milijona. Nekateri poslanci so predlagali, da bi Rusija za zagotavljanje varnosti države potrebovala celo sedemmilijonsko profesionalno vojsko, kar bi zahtevalo ogromna proračunska sredstva.

Predsednik Vladimir Putin je septembra lani ukazal delno mobilizacijo 300.000 rezervistov. Putin je dejal, da nadaljnja mobilizacija ni potrebna.

Velik požar v skladišču nafte v Sankt Peterburgu

V Sankt Peterburgu se okoli 100 gasilcev bori s požarom v skladišču nafte, poroča CNN.

Rusko ministrstvo za upravljanje v izrednih razmerah je sporočilo, da je zagorelo skladišče, široko 10 in dolgo 80 metrov.

Videoposnetki s prizorišča, objavljeni na družbenih omrežjih, kažejo velik steber črnega dima, slišijo se eksplozije. Vzrok požara še ni znan, poročil o žrtvah za zdaj ni. Ruska infrastruktura, kot so skladišča nafte, so bila v preteklosti že tarče napadov po invaziji v Ukrajini.