Hayden je bil eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov protivojnega gibanja v ZDA. Foto: Reuters
Hayden je bil eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov protivojnega gibanja v ZDA. Foto: Reuters
ZDA
V vietnamski vojni je umrlo okoli 60.000 ameriških vojakov. Foto: EPA

Hayden je umrl v medicinskem centru v Santa Monici zaradi zapletov, ki so bili povezani z lansko kapjo, je sporočila njegova žena Barbara Williams.

"Umrl je politični velikan in dober prijatelj," je na Twitterju zapisal župan Los Angelesa Eric Garcetti in dodal, da se je Hayden bojeval za stvari, v katere je verjel, bolj kot kdor koli, ki ga pozna.

Hayden je bil med ustanovitelji gibanja Študenti za demokratično družbo, ki je bila v ospredju gibanja proti vojni in za civilne svoboščine v 60. letih. Ko se je na jugu ZDA pridružil kampanji za registracijo volivcev, so ga aretirali in tudi pretepli med protesti proti rasni segregaciji.

Najbolj prepoznaven je postal kot član aktivistične skupine Osmerica iz Chicaga, ko so mu sodili za zaroto zaradi spornih protivojnih protestov v Chicagu med konvencijo demokratske stranke, a so ga pozneje oprostili.

Kot vodja mirovniškega gibanja je med vietnamsko vojno večkrat obiskal območje Severnega Vietnama in Kambodžo. Leta 1972 se je na vojno območje odpravil skupaj z igralko in aktivistko Jane Fonda, s katero sta se pozneje poročila in bila v zakonu do leta 1990.

Kot politik je neuspešno kandidiral na volitvah v ameriški senat, za guvernerja Kalifornije in župana Los Angelesa. Vseeno je bil leta 1982 izvoljen v kalifornijsko skupščino, kjer je deloval skoraj dve desetletji.

Dejaven je bil tudi na knjižnem področju, saj je napisal in uredil okoli 20 knjig.