Lutzu Bachmannu sodijo zaradi netenja sovraštva. Foto: Reuters
Lutzu Bachmannu sodijo zaradi netenja sovraštva. Foto: Reuters
Bachmann sam proces označuje za politično motiviranega, v primeru obsodbe pa mu grozi od treh mesecev do pet let zapora. Foto: Reuters
false
Simpatizerji gibanja so Bachmanna pred okrajnim sodiščem v Dresdnu pozdravili in dvigovali transparente z napisi Oprostitev za Lutza Bachmanna. Foto: Reuters

Tožilstvo Bachmannu očita podpihovanje sovraštva, saj je s komentarji na Facebooku leta 2014 poniževal begunce in spodbujal sovraštvo proti njim. Tujce je označil z besedami, kot so 'izmeček', 'smeti' in 'živali'. Januarja lani pa je odstopil zaradi fotografije, na kateri je poziral kot nacistični voditelj Adolf Hitler.

Bachmannova odvetnica je vse očitke odločno zavrnila in zahtevala ustavitev sodnega procesa. Zatrdila je, da njena stranka komentarjev na Facebooku ni napisala sama. Odvetnica je ob tem poudarila, da pošteno sojenje za Bachmanna ni mogoče, tožilstvu pa je očitala, da ni predložilo dokazov o avtorstvu komentarjev na Facebooku.

Simpatizerji gibanja so Bachmanna pred okrajnim sodiščem v Dresdnu pozdravili in dvigovali transparente z napisi Oprostitev za Lutza Bachmanna, medtem ko so nasprotniki vzklikali Bachmann v zapor. Bachmann sam proces označuje za politično motiviranega, v primeru obsodbe pa mu grozi od treh mesecev do pet let zapora.

Tedenski protesti Pegide
Protiislamistično gibanje Pegida je sprva na demonstracije v Dresdnu leta 2014 privabila le nekaj sto podpornikov, pozneje pa se je na njihovih shodih zbralo tudi do 25.000 ljudi. Bachmann je begunce iz Sirije, Iraka in Afganistana, večkrat imenoval za "zločinske napadalce", prav tako pa je protestiral proti "izdajalskim" politikom ter "lažnivim medijem", ki jih krivi za spodbujanje multikulturalizma.

Potem ko je Pegida po številnih škandalih in odstopih v vrhu gibanja skoraj izginila s političnega prizorišča, je nov zagon dobila po terorističnih napadih v Parizu novembra lani in s povečanim pritokom beguncev v Evropo. Privrženci gibanja še vedno vsak teden protestirajo proti islamizaciji Nemčije, ki da je posledica migracij iz muslimanskih držav.

Aretacija petih domnevnih skrajno desnih teroristov
Medtem pa so posebne enote nemške policije v Freitalu v zvezni deželi Saška aretirale pet domnevnih pripadnikov skrajno desne teroristične organizacije, osumljenih napadov na begunske centre. Kot je sporočilo državno tožilstvo v Karlsruheju, aretiranim - štirim moškim, starim od 18 do 39 let, in 27-letni ženski - očitajo, da so s še tremi ljudmi, ki so že v zaporu, ustanovili teroristično skupino pod imenom Skupina Freital.

Preiskovalci peterici očitajo tudi vrsto drugih kaznivih dejanj, kot je povzročitev hujših telesnih poškodb in tudi poskus umora, potem ko so z eksplozivom napadli avtomobil območnega politika stranke Levica.

Policija na Saškem preiskala več stanovanj
V akciji je sodelovalo več kot 200 policistov. V domovih osumljenih so našli večjo količino eksploziva vzhodnoevropskega izvora, podobno kot že pred meseci v dresdenskih racijah domnevnih voditeljev Skupine Freital.

Mestece Freital se je lani znašlo v središču pozornosti javnosti zaradi pogostih napadov na begunce in ostrega nasprotovanja izgradnji namestitvenega centra za prosilce za azil. Freital leži v neposredni bližini saškega Dresdna, ki velja za neuradno prestolnico nemške skrajne nacionalistične desnice.

Vodja Pegide obtožen podžiganja sovraštva
Vodja Pegide obtožen podžiganja sovraštva