Pakistanska javnost odločno in za čuda enotno obsoja talibanski napad na borko za šolanje deklet. Foto: EPA
Pakistanska javnost odločno in za čuda enotno obsoja talibanski napad na borko za šolanje deklet. Foto: EPA

Borko za šolanje deklic na divjem severozahodu Pakistana so talibani ustrelili v glavo. Po dveh dneh zdravljenja na intenzivni negi v vojaški bolnišnici v Pešavarju so se zdravniki odločili, da dekle s helikopterjem premestijo v vojaško bolnišnico v Ravalpindiju, kjer imajo boljšo opremo in več ustreznega osebja.

Deklica trn v peti talibanov
Malala Jusafzai
je pozornost sveta pritegnila z blogom za BBC, kjer je popisala težave in strahove ob prihodu talibanov v dolino Svat in uvajanjem njihove oblasti, ki je prepovedala šolanje deklic. Zaradi talibanov se med letoma 2007 in 2009 ni mogla redno šolati, šolski proces pa je bil moten tudi še potem, ko je pakistanska vojska iz doline pregnala islamistične upornike. Talibani obtožujejo Malalo Jusafzai "promocije sekularizma" in so že napovedali, da jo bodo znova napadli.

70-odstotne možnosti za preživetje
Talibansko maščevanje se je zgodilo v torek, ko so v glavnem mestu Svata Mingori v zasedi ustavili šolski kombi in nato Jusafzaijevo ustrelili v glavo. Ob napadu sta bili ranjeni še dve njeni sošolki, od katerih ena ostaja v kritičnem stanju.

Medtem zdravniki ocenjujejo, da ima Jusafzai kljub dobremu in hitremu okrevanju 70-odstotne možnosti za preživetje. "Navkljub izboljšavam, še vedno ni povsem zunaj nevarnosti," je zdravniške ugotovitve potrdil guverner Masud Kausar.

Protestniki: Napad neislamsko dejanje
Napad na najbolj znano pakistansko deklico je sprožil val ogorčenja v državi. V več mestih so pripravili tudi demonstracije, na katerih so obsodili zahrbten atentat. Na shodih v Pešavarju, Multanu, Lahoreju in Mingori so govorci poudarili, da gre za brezbožno in neislamsko dejanje.