Foto: AP
Foto: AP

Tajni posnetki tudi razkrivajo, kako se v eni največjih britanskih klavnic pravila, zasnovana za zaščito konjev pred kruto smrtjo, redno ignorira. Klavnica sicer zagotavlja, da ne sprejemajo nobene oblike zlorabe živali.

Februarja lani je svet konjskih dirk pretresla fotografija vrhunskega trenerja Gordona Elliotta, kako sedi na mrtvem konju. Elliotta, ki je med drugim treniral tri zmagovalce konjskih dirk Grand National, so vsesplošno obsodili in suspendirali do 9. septembra letos. Incident je dvignil obilico prahu, a tudi razkril usodo številnih konjev v industriji, ki poginejo bodisi med dirkami in treningi bodisi v klavnicah.

Dokumenti, pridobljeni v skladu s pravico dostopa do informacij, razkrivajo, da je bilo od začetka leta 2019 v Veliki Britaniji in na Irskem ubitih 4000 nekdanjih dirkalnih konj. Organizacija za zaščito pravic živali Animal Aid, ki že dolgo lobira proti konjskim dirkam, je v klavnici Drury and Sons v Angliji, ki ima licenco za odstrel konjev, namestila skrivne kamere.

"Ko smo pregledali posnetke, smo bili povsem osupli nad izjemno količino mladih čistokrvnih konj," je povedal predstavnik Animal Aida Dene Stansall. Večina ubitih konj naj bi bile prav mlajše živali.

Foto: AP
Foto: AP

Dirkalni stroji

Nekateri od konjev, ustreljenih v klavnici, so imeli pred tem blesteče dirkaške kariere in so svojim lastnikom pridirkali na tisoče in tisoče funtov. Tri od njih je treniral Gordon Elliott v svojih elitnih konjušnicah na Irskem.

Kot je zatrdil za BBC, nobenega od treh konjev v klavnico ni poslal on. Konji so se po njegovih besedah upokojili zaradi poškodb in niso bili v njegovi oskrbi, ko so bili pokončani. Dva konja naj bi poslal trgovcu s konji, "da bi jim našli nov dom, če mogoče, če pa ne, pa da bi jih humano evtanazirali" v skladu s pravili. Tretjega konja je izročil drugemu jezdecu, kot je to prosil njegov lastnik. Zatrdil je tudi, da je za njihovo usodo izvedel šele, ko so ga kontaktirali pri BBC-ju.

Kamere Animal Aida so ujele tudi kršitve protokola, ki naj bi živali varoval pred nepotrebno krutostjo. Pravila navajajo, da se konjev ne sme pobijati pred ostalimi konji, a se klavnica tega ni držala. Pravila tudi navajajo, da je treba storiti vse, da se zagotovi naglo smrt živali. A posnetki razkrivajo, da so konje pogosto streljali z razdalje, s čimer strel ni bil vedno natančen in je žival predolgo umirala.

Argument – poškodbe

Argument za odstrel nekaterih konjev je bil, da so preveč poškodovani za nadaljnjo dirkaško kariero. Kljub temu so jih s takimi poškodbami vozili tudi do 600 kilometrov daleč po cesti in morju do klavnice, kar zagotovo ni "humana usmrtitev", ampak nepotrebno trpljenje, so za BBC povedali veterinarji, ki zagovarjajo, da se evtanazije, če so te potrebne, izvaja zgolj doma.

Britanska zveza za konjske dirke je zagotovila, da so "trdno predani izboljšati že tako visoke standarde oskrbe dirkalnih konjev – pred, med in po tekmah". Ob tem so dejali, da bodo "skrbno razmislili" o zadevah, ki jih načenja BBC-jeva preiskava.

Stansall iz Animal Aida pa: "Razumem, zakaj ljudi privlačijo konjske dirke, ker so privlačile tudi mene. A zaradi slabe oskrbe in dejstva, koliko konjev pri tem umira in jih je ubitih v klavnicah, dirk ne morem več podpirati – in mislim, da bo velik del javnosti ob tem dobilo podobna občutja."